FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peking: Sjevernokorejski pregovori u krizi, nastavak u nedjelju

PEKING , 17. rujna 2005. (Hina/AFP) - Sudionici sastanka osjevernokorejskom nuklearnom naoružanju u subotu su u Pekingunastavili pregovore, nekoliko sati prije isteka ultimatuma što ga jedan prije postavila Kina nastojeći riješiti krizu i uvjeriti Pjongjangda odustane od svojih ambicija vezanih za atomsko oružje, međutim,dogovoreno je tek da će se razgovori ipak nastaviti i u nedjelju.
PEKING , 17. rujna 2005. (Hina/AFP) - Sudionici sastanka o sjevernokorejskom nuklearnom naoružanju u subotu su u Pekingu nastavili pregovore, nekoliko sati prije isteka ultimatuma što ga je dan prije postavila Kina nastojeći riješiti krizu i uvjeriti Pjongjang da odustane od svojih ambicija vezanih za atomsko oružje, međutim, dogovoreno je tek da će se razgovori ipak nastaviti i u nedjelju.

"Ovo je ključna faza pregovora te ćemo se nastojati angažirati na postizanju uvjerljivih rezultata", rekao je novinarima šef južnokorejskog izaslanstva Song Min-Soon.

Izaslanstva šest zemalja sudionika pregovora (Kina, Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Rusija, Japan, SAD) nastoje se dogovoriti o tekstu završnog dokumenta što ga je već po peti put revidirao i u petak navečer predstavio Peking.

"Nisu svi zadovoljni tekstom", rekao je u subotu šef japanskog izaslanstva Kenichiro Sasae.

Šef ruskog izaslanstva Aleksander Aleksejev za Interfax je kazao kako se u novome tekstu spominje pravo Sjeverne Koreje na posjedovanje nuklearne opreme koja se može koristiti u mirotvorne svrhe te je u dogledno vrijeme moguća i izgradnja reaktora na laku vodu. No, takvo stajalište do sada su odbacivale Sjedinjene Države i Japan.

Američki sudionik u pregovorima Christopher Hill nije želio nagađati o mogućoj odluci. Prošli je tjedan iznio oštro protivljenje Washingtona o bilo kakvom sjevernokorejskom nuklearnom programu, uključujući i eventualni program koji bi služio u mirotvorne svrhe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙