FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljaju se nuklearni pregovori sa Sjevernom Korejom

PEKING, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Sjeverna je Koreja najavila da ćese nastaviti boriti za svoje pravo na civilnu atomsku energiju čimeostaje izravno suprotstavljena Sjedinjenim Državama u nastavkupregovora šest zemalja o sjevernokorejskom programu nuklearnogaoružja.
PEKING, 13. rujna 2005. (Hina/AFP) - Sjeverna je Koreja najavila da će se nastaviti boriti za svoje pravo na civilnu atomsku energiju čime ostaje izravno suprotstavljena Sjedinjenim Državama u nastavku pregovora šest zemalja o sjevernokorejskom programu nuklearnoga oružja.

Uz ponavljanje zahtjeva kojim je prije pet tjedana izazvala prekid pregovora, Sjeverna Koreja inzistira na tome da ima pravo na atomsku energiju i ne prihvaća protivljenje Washingtona koji se ne slaže s idejom da Pjongjang ima nuklearne reaktore bilo kakve vrste.

Spor se rasplamsava upravo sada kad se svih šest zemalja pregovarača (SAD, Sjeverna Koreja, Rusija, Japan, Kina i Južna Koreja) sprema u utorak oko podneva po srednjoeuropskome vremenu nastaviti pregovore u Pekingu.

Pregovorima je cilj nagovoriti Sjevernu Koreju, koja je protjerala međunarodne inspektore i sada tvrdi da ima nuklearnu bombu, da se odrekne nuklearnog oružja u zamjenu za sigurnosna jamstva i gospodarsku i energetsku pomoć.

"(Sjeverna Koreja") ima pravo na miroljubivu nuklearnu aktivnost. To se pravo ne daje niti ga drugi moraju odobriti", rekao je glavni sjevernokorejski pregovarač Kim Gye-gwan za novinsku agenciju Xinhua na aerodromu u Pjongjangu uoči odlaska u Peking.

Za bilo kakav dogovor Sjeverna Koreja inzistira na tome da joj međunarodna zajednica dovrši gradnju dvaju reaktora, projekt vrijedan pet milijarda dolara, a obustavljen prije dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙