FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja pristaje na inspekcije nuklearnog reaktora

PEKING, 16. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja ustraje nasvojem pravu na proizvodnju nuklearne energije no kaže da ćeprihvatiti zajedničko upravljanje i inspekcije nuklearnog reaktora,priopćeno je u petak.
PEKING, 16. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Sjeverna Koreja ustraje na svojem pravu na proizvodnju nuklearne energije no kaže da će prihvatiti zajedničko upravljanje i inspekcije nuklearnog reaktora, priopćeno je u petak.

Ta izjava znak je popuštanja u pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu koji se vode u Pekingu a u kojima sudjeluje šest zemalja. Pyongyang i Washington našli su se u sporu zbog inzistiranja Sjeverne Koreje na pravu na pristup nuklearnoj energiji za civilne namjene.

Za bilo kakav dogovor Sjeverna Koreja inzistira na tome da joj međunarodna zajednica dovrši gradnju dvaju reaktora, projekt vrijedan pet milijarda dolara, a obustavljen prije dvije godine.

"Reaktor je mjera povjerenja između SAD-a i Sjeverne Koreje", rekao je sjevernokorejski dužnosnik novinarima. "No kako bi otklonili zabrinutost SAD-a zbog reaktora rekli smo da ćemo njegov rad prepustiti zajedničkoj upravi i da ćemo prihvatiti inspekcije. Tako da naši zahtjevi nisu nerazumni", rekao je sjevernokorejski dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙