FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DEBKA: Hamas kupuje oružje u Hrvatskoj

ZAGREB, 18. rujna 2005. (Hina) - Izraelski internet magazin DEBKAfile,specijaliziran za pisanje o međunarodnom terorizmu, obavještajnimslužbama i naoružanju, objavio je u svom posljednjem broju od 17.rujna, da palestinska militantna skupina Hamas, među ostalim, svojeoružje nabavlja u Hrvatskoj.
ZAGREB, 18. rujna 2005. (Hina) - Izraelski internet magazin DEBKAfile, specijaliziran za pisanje o međunarodnom terorizmu, obavještajnim službama i naoružanju, objavio je u svom posljednjem broju od 17. rujna, da palestinska militantna skupina Hamas, među ostalim, svoje oružje nabavlja u Hrvatskoj.

Prema pisanju izraelskog magazina, oružje od lokalnih mafija i krijumčara oružjem u Srbiji, Slovačkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu kupuju agenti iz Irana i Hezbolaha, kao i kupci za al-Qaedu, i potom ih proslijeđuju Hamasu.

To se oružje preko crnogorskih i hrvatskih luka zatim prevozi u Jemen i Sudan, pa preko egipatskog Sinaja ulazi u Gazu i završava u skladištima Hamasa. Naime, otkako je izraelska vojska napustila pojas Gaze njezinu granicu s Egiptom čuvaju egipatski i palestinski graničari koji ne provjeravaju te pošiljke.

DEBKA navodi da je tim putem Hamas nabavio 3.000 komada automatskih pušaka, većinom Kalašnjikova, stotine protutenkovskih projektila AT-23 Sagger, nepoznat broj protuzračnih projektila SAM-14 Strela, nepoznat broj protupješačkih mina i više od 250 tona eksploziva.

U svom tekstu izraelski se autori pozivaju na dobro informirane vojne i obavještajne izvore. Štoviše, navode da su im europski sigurnosni izvori potvrdili da se palestinske militantne skupine nastoje dokopati što više oružja preostalog iz nedavnih ratova na Balkanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙