FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi rezidentni veleposlanik Izraela u RH uručio vjerodajnice Mesiću

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Prvi izraelski veleposlanik u RH sasjedištem u Zagrebu, Shmuel Meirom, uručio je u četvrtak vjerodajnicepredsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i tom je prigodom istaknuto daje otvaranje izraelskog veleposlanstva u Zagrebu ključni trenutak uodnosima između Izraela i Hrvatske od 1997. godine.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Prvi izraelski veleposlanik u RH sa sjedištem u Zagrebu, Shmuel Meirom, uručio je u četvrtak vjerodajnice predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i tom je prigodom istaknuto da je otvaranje izraelskog veleposlanstva u Zagrebu ključni trenutak u odnosima između Izraela i Hrvatske od 1997. godine.

Hrvatska i Izrael imaju puno toga zajedničkog: obje su male nacije, a svoju su neovisnost stekle krvlju, robijanjem, suzama i znojem, kazao je Meirom.

Govoreći o težnjama Hrvatske da postane članicom Europske unije, Meirom je rekao da će Izrael učiniti "sve što je u njegovoj moći da podrži ta nastojanja".

Meirom se prisjetio Mesićevog posjeta Izraelu u ožujku 2005. povodom otvaranja novog muzeja Yad Vashem u Jeruzalemu rekavši da je taj posjet bio odlučujući za odnose između izraelskog i hrvatskog naroda.

"Bila je to doista još jedna potvrda vaše spremnosti da se suočite s crnim sjenama prošlosti i započnete novu stranicu u našim bilateralnim odnosima", istaknuo je, zaključivši da je glavni cilj njegova veleposlaničkog mandata daljnje poticanje "odličnih odnosa koji već postoje između naše dvije zemlje na svim područjima".

Predsjednik Mesić je kazao da je odluka izraelske vlade da otvori veleposlanstvo u Zagrebu rječita potvrda dostignutog visokog stupnja hrvatsko-izraelskih odnosa.

Istaknuo je da danas nema prepreka svestranom razvoju odnosa između dviju zemalja jer je uklonjeno nepovjerenje izazvano nekim neodmjerenim i neutemeljenim izjavama koju su se mogle čuti na hrvatskoj strani, i to s visoke razine.

"Poklonite povjerenje nama koji govorimo u ime demokratske Hrvatske utemeljene i na zasadama antifašizma, premda ćete povremeno vjerojatno registrirati negdje na marginama i drugačije tonove. Ako i ima pojedinaca i manjih skupina koje traže uzore tamo gdje ih se ne smije tražiti, koji kažu da žele graditi budućnost, a zapravo su zarobljenici prošlosti, oni nisu tipični za današnju Hrvatsku", rekao je predsjednik Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙