FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korčula: otvoreni dani Petra Šegedina

ŽRNOVO, 16. rujna 2005. (Hina) - Gradonačelnik grada Korčule MirkoDuhović otvorio je večeras u Žrnovu na otoku Korčulikulturno-znanstvenu manifestaciju "Dani Petra Šegedina".
ŽRNOVO, 16. rujna 2005. (Hina) - Gradonačelnik grada Korčule Mirko Duhović otvorio je večeras u Žrnovu na otoku Korčuli kulturno-znanstvenu manifestaciju "Dani Petra Šegedina".

"Želja nam je da Dani zažive i da naša djeca čitaju njegove romane i pripovijesti", rekao je korčulanski gradonačelnik.

Po Duhovićevim riječima, pisac književnih tekstova živi dok njegova djela i književni likovi žive u svijesti čitatelja. "Hrvatski pisac Petar Šegedin živi u nama", napomenuo je gradonačelnik.

Sudac Ustavnog suda Milan Vuković, jedan od inicijatora održavanja Dana Petra Šegedina, istaknuo je da Šegedin ima velike zasluge u razvijanju svijesti naroda o potrebi i nužnosti ostvarenja samostalnosti Hrvatske.

Po Vukovićevim riječima, Šegedin je bio ne samo veliki pripovjedač, romansijer i majstor pera, nego i društveno-politički angažirani intelektualac i filozof na političkom i duhovnom horizontu Hrvatske.

Prije otvaranja Dana, na Šegedinovoj rodnoj kući u zaseoku Postrani Milan Vuković je otkrio spomen ploču za koju je tekst napisao Dragutin Tadijanović, a podigao ju je grad Korčula.

U okviru kulturnog programa koji je priredilo Kulturno-prosvjetno društvo "Bratska sloga" iz Postrane nastupila je muško-ženska skupina Komin, sličice iz Šegedinova Žrnova izveli su učenici mjesne osnovne škole, a scensku igru prema Šegedinovu romanu "Djeca Božja" izveli su Vjekoslav Curać i Ive Šegedin.

Također je emitiran audio zapis kako je Dragutin Tadijanović pedesetih godina posjetio rodnu kuću Petra Šegedina u Žrnovu, u koje je došao na magarcu.

Na kraju kulturnog programa u Domu Bratske sloge priređena je izložba novinskih napisa o Petru Šegedinu te pregled njegovih djela.

Dani Petra Šegedina sutra se nastavljaju znanstvenim skupom koji ima za temu "Zavičajne i mediteranske teme u djelima Petra Šegedina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙