FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Episkopski savjet SPC u RH o odnosima sa RH

ZAGREB, 17. rujna 2005. (Hina) - Episkopski savjet Srpske pravoslavnecrkve (SPC) u Hrvatskoj na sjednici održanoj u Zagrebu, podpredsjedanjem mitropolita Jovana, razmatrao je neka aktualna pitanjaiz svog rada, te posebno odnose između SPC i Republike Hrvatske,priopćio je danas Episkopski savjet SPC-a u RH.
ZAGREB, 17. rujna 2005. (Hina) - Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj na sjednici održanoj u Zagrebu, pod predsjedanjem mitropolita Jovana, razmatrao je neka aktualna pitanja iz svog rada, te posebno odnose između SPC i Republike Hrvatske, priopćio je danas Episkopski savjet SPC-a u RH.

S posebnom pažnjom su analizirani dosadašnji rezultati u provedbi zakonskih i drugih propisa, politika i dinamika obnove sakralnih objekata.

Poseban prostor u raspravi dobile su Izmjene i dopune Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa sklopljenog između RH i SPC u RH. Došlo se do jednodušnog zaključka da bi neke odredbe, s obzirom na njihovu prevladanost kao i nove odnose koji su u međuvremenu pojavili, trebalo nanovo regulirati.

Episkopski savjet ocjenjuje da je zastoj u povratu imovine evidentan, a da je obnova kapitalnih objekata kao djela kulturne baštine RH a koja su nažalost ratom devastirana, skoro nikakva.

Episkopski savjet smatra nužnim da Vlada RH raspravi pitanje provedbe preuzetih obaveza te efikasnije primjene postojećih propisa, a koji se odnose na vjerske zajednice pa s time u vezi i donese određene zaključke.

Imajući u vidu gore navedeno, a radi ubrzanog rješavanja nagomilanih problema, Episkopski savjet SPC u RH zatražio je prijem delegacije kod predsjednika Vlade RH.

Na sjednici je razmatrano i uključivanje SPC u proslavu 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle i njezino dostojanstveno obilježavanje, očekujući doprinos i razumijevanje nadležnih hrvatskih institucija na tom planu. Ne treba objašnjavati da je Nikola Tesla naš zajednički dragulj, njegovo djelo je neprolazno a njegovo obilježavanje predstavlja ispit naše zrelosti, ističe SPC u RH.

Razmatrana je i mogućnost uključivanja SPC oko obilježavanja uspomene na patrijarha Josipa Rajačića u njegovom rodnom selu Lučani, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙