FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 13. rujna 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

DŽAKARTA - Indonezijski muslimanski militant Iwan Dharmawan osuđen je na smrtnu kaznu u utorak zbog upletenosti u samoubilački atentat ispred australskog veleposlanstva u Džakarti prošle godine kada je poginulo 11 osoba, a ranjeno mnogo više. Sud u Džakarti je odlučio da je Dharmawan, poznatiji pod pseudonimom Rois, kriv za kršenje antiterorističkih zakona koji su usvojeni u Indoneziji 2002. godine nakon bombaškog napada na Baliju u kojem su poginule 202 osobe, većinom stranci. Rois je optužen za kupnju vozila i materijala koji su iskorišteni u bombaškom napadu te za novačenje vozača koji je izveo samoubilački napad.

PEKING - Sjeverna je Koreja najavila da će se nastaviti boriti za svoje pravo na civilnu atomsku energiju čime ostaje izravno suprotstavljena Sjedinjenim Državama u nastavku pregovora šest zemalja o sjevernokorejskom programu nuklearnoga oružja. Uz ponavljanje zahtjeva kojim je prije pet tjedana izazvala prekid pregovora, Sjeverna Koreja inzistira na tome da ima pravo na atomsku energiju i ne prihvaća protivljenje Washingtona koji se ne slaže s idejom da Pjongjang ima nuklearne reaktore bilo kakve vrste. U utorak oko podneva po srednjoeuropskome vremenu nastavljaju se pregovori šest zemalja pregovarača (SAD, Sjeverna Koreja, Rusija, Japan, Kina i Južna Koreja) u Pekingu.

KYOTO - Prirodne katastrofe poput uragana Katrina bit će sve češće, upozorili su stručnjaci na Forumu znanosti i tehnologije u društvu, koji je u utorak završio u Kyotu. U razdoblju od 1900. do 1940. godine zabilježeno je stotinu katastrofa svakih deset godina, između 1960. i 1970. godine 650 katastrofa, od 1980. do 1990. njih 2.000, a od 1990. do 2000. godine čak 2.800 prirodnih katastrofa. "Kako bi se zaštitili građani od prirodnih katastrofa dogovorili smo se kako je apsolutno potrebna međunarodna suradnja da se uspostave sustavi upozorenja, spašavanja i načina pružanja pomoći sa što učinkovitijom upotrebom znanosti i tehnologije", stoji u konačnoj izjavi usvojenoj na kraju foruma.

ATENA - Dva potresa jakosti 5 i 4.7 stupnjeva Richtera pogodila su u utorak dva grčka otoka u Jonskom moru, ali bez ikakvih posljedica, objavio je tamošnji geodinamički institut. Prvi potres imao je epicentar u blizini otoka Paksisa, a drugi u blizini otoka Kefalonije, 300 kilometara sjeverozapadno od Atene. Nije bilo žrtava niti materijalne štete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙