FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Daruvar: U Doljanima obilježena 14. obljetnica policijske akcije

DARUVAR, 16. rujna 2005. (Hina) - U Doljanima pokraj Daruvaraobilježena je danas 14. obljetnica policijske akcije zauzimanjavojarne "Polom", u kojoj su sudjelovali pripadnici tadašnjihpolicijskih uprava Kutine i Bjelovara s postajama u Kutini, Garešnicii Daruvaru, te pripadnici Specijalne policije.
DARUVAR, 16. rujna 2005. (Hina) - U Doljanima pokraj Daruvara obilježena je danas 14. obljetnica policijske akcije zauzimanja vojarne "Polom", u kojoj su sudjelovali pripadnici tadašnjih policijskih uprava Kutine i Bjelovara s postajama u Kutini, Garešnici i Daruvaru, te pripadnici Specijalne policije.

U dvodnevnoj akciji 16. i 17. rujna 1991. hrvatske obrambene snage osvojile su velike količine oružja tadašnje jugoslavenske vojske.

Kako je, naime, istaknuto na današnjem skupu, iz skladišta tadašnje jugovojarne "Polom" oružjem su se opskrbljivale četiri brigade tzv. JNA i ono je trebalo poslužiti zloglasnom Banjolučkom korpusu jugovojske da iziđe na zamišljenu granicu tzv. velike Srbije, Virovitica - Karlovac - Karlobag.

O hrabrosti sudionika akcije zauzimanja vojarne u Doljanima, koji su spriječili da se to dogodi, govorili su daruvarski gradonačelnik Zvonko Cegledi i organizatori i sudionici akcije Nikola Ivkanec i Miroslav Farkaš.

U ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata sisačko-moslavačke Policijske uprave Ivan Novoselnik podsjetio je kako je u toj akciji poginuo zapovjednik kutinske Policijske postaje tada 34-godišnji Dragutin Kovačević.

U osloboditeljskoj akciji na širem području oko vojarne u mjestu Kipu poginuo je i garešnički policajac Josip Pleše.

Izvan policijskih snaga poginuli su i Stjepan Šepl, Željko Lea, Damir Nađ, Božena i August Hašek i Alojz Leniček.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙