FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: visoke cijene teladi i odojaka

ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Prosječna cijena teladi na domaćemtržištu krajem kolovoza i početkom rujna iznosila je 24,44 kuna zakilogram 'žive vage', što je najviša cijena u zadnjih devet godina utom razdoblju, kaže se u izvještaju Tržišnog informacijskog sustava upoljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede, o tržištu stoke,mesa i mesnih prerađevina.
ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Prosječna cijena teladi na domaćem tržištu krajem kolovoza i početkom rujna iznosila je 24,44 kuna za kilogram 'žive vage', što je najviša cijena u zadnjih devet godina u tom razdoblju, kaže se u izvještaju Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede, o tržištu stoke, mesa i mesnih prerađevina.

Cijene žive teladi više su i u usporedbi prvih osam mjeseci ove godine s istim prošlogodišnjim razdobljem i to u prosjeku za 17 posto, odnosno 3,44 kune po kilogramu. Trenutno su cijene žive teladi od 22 do 26 kuna.

Značajno povećanje cijena bilježi se kod odojaka. Cijene su od 14 do 20 kuna za kilogram žive vage, ovisno o kakvoći i pasmini. U odnosu na prošlu godinu cijene su više za 24 posto, a očekuje se da će i u narednom razdoblju biti više nego lani. Na tržištu se uočava sve teži plasman odojaka na stočnim sajmovima iz seljačkog uzgoja, dok veliki proizvođači ne mogu proizvesti dovoljno za tržište.

Kod žive junadi, cijena je već duže vrijeme nepromijenjena. Kvalitetna junad trenutno se prodaje po cijeni od 13 do 15 kuna po kilogramu, a u TISUP-u ne očekuju značajnije promjene cijena.

Pad potražnje prisutan uobičajeno na tržištu stoke pri kraju glavne turističke sezone bilježi se i na tržištu svinja, a cijene živih svinja u otkupu i na sajmovima uglavnom su bile od 11 do 13 kuna za kilogram. U odnosu na lanjske, te su cijene više u prosjeku za 3,7 posto. Ni u narednom razdoblju, a prije sezone kolinja, ne očekuje se značajnije povećanje potražnje što bi moglo rezultirati blagim padom cijena, procjenjuju u TISUP-u.

Prosječna cijena živih janjaca početkom rujna bila je 21,11 kuna za kilogram, što je na razini prošlogodišnje cijene. U kontinentalnoj Hrvatskoj janjci su prodavani po cijeni od 15 do 24 kune za kilogram, a u priobalju cijena je iznosila od 20 do 30 kuna.

Hrvatski prosjek maloprodajne cijene za kilogram janjetine u mesnicama početkom rujna bio je 60,84 kuna. Svinjski kare prodavao se po prosječnih 42,91 kune, a svinjski but bez kostiju po prosječnih 46,22 kune. Juneći but bez kostiju u prosjeku je koštao 58,46 kuna po kilogramu.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙