FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja stopa inflacije u kolovozu 3,1 posto

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje se koristeza osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskojsu u kolovozu u odnosu na srpanj u prosjeku bile više 0,1 posto, doksu u odnosu na kolovoz 2004. više za 3,1 posto, objavio je danasDržavni zavod za statistiku.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u kolovozu u odnosu na srpanj u prosjeku bile više 0,1 posto, dok su u odnosu na kolovoz 2004. više za 3,1 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Tako se godišnja stopa inflacije u kolovozu zadržala na istoj razini, od 3,1 posto, kao i u srpnju, dok je u svibnju i lipnju ove godine bila ispod te razine.

Naime, godišnja stopa inflacije u svibnju, u odnosu na isti mjesec prošle godine, iznosila je 2,8 posto, a u lipnju 2,9 posto, dok je u travnju bila 3,5 posto, a u ožujku ove godine 3,9 posto, što je bilo i najviše u posljednje više od tri godine.

Promatrano po glavnim skupinama proizvoda prema namjeni potrošnje, u kolovozu su u odnosu na srpanj najviše porasle cijene prometa - za 1,4 posto više cijene goriva, rekreacije i kulture za 0,4 posto te stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 0,3 posto.

Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja u kolovozu u odnosu na srpanj više su za 0,2 posto, a cijene alkoholnih pića i duhana te ugostiteljskih usluga za samo 0,1 posto.

Porast cijena u kolovozu ublažilo je sezonsko sniženje cijena odjeće i obuće, koje su u prosjeku niže za 2,1 posto, te prehrane i bezalkoholnih pića, za 0,1 posto (niže cijene voća).

Istodobno su cijene zdravstva, obrazovanja, komunikacija te ostalih dobara i usluga u kolovozu u prosjeku ostale na razini cijena iz srpnja.

Na godišnjoj razini pak, u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, najveće poraste bilježe cijene prehrane i bezalkoholnih pića za 5,4 posto, obrazovanja 6,2 posto, goriva i energije za 2,9 posto, stanovanja za 2,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙