FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene industrijskih proizvoda u kolovozu veće 0,1 posto

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda priproizvođačima u Hrvatskoj su u kolovozu bile za 0,1 posto više nego usrpnju, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine bile više za 1,5posto, objavio je Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u kolovozu bile za 0,1 posto više nego u srpnju, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine bile više za 1,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U prvih osam mjeseci ove godine su pak cijene industrijskih proizvoda bile za 3,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U kolovozu ove godine u odnosu na prethodni mjesec cijene energije rasle su za 0,7 posto, cijene kapitalnih proizvoda te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda ostale na razini srpanjskih. Istodobno su cijene intermedijarnih proizvoda, osim energije smanjene za 0,3 posto.

Promatrano prema djelatnostima, najveći se rast proizvođačkih cijena u kolovozu u odnosu na srpanj bilježi u proizvodnji koksa i naftnih derivata, i to za 3,1 posto, dok su cijene u proizvodnji proizvoda od gume i plastike porasle za 0,8 posto.

Značajniji pad, i to za 1,1 posto, bilježi se samo kod proizvodnje metala, u kojoj su cijene proizvoda i u odnosu na kolovoz prošle godine smanjene za najvećih 8,4 posto.

Na međugodišnjoj razini, odnosno prema kolovozu lani, cijene energije su povećane za 4,6 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto. Cijene intermedijarnih proizvoda, osim energije istodobno su smanjene za 0,8 posto, a kapitalnih proizvoda za 0,1 posto.

Proizvodnja kokosa i naftnih derivata i na godišnjoj razini bilježi najznačajnije povećanje cijena, i to za 17 posto, dok su cijene u štavljenju i obradi kože porasle za 10,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙