FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada zadovoljna reakcijom Svjetske banke

ČAKOVEC, 15. rujna 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i ministarfinancija Ivan Šuker zadovoljni su što je iz vrha Svjetske bankestigla reakcija kojom se relativizira ocjena o uvjetima poslovanja uHrvatskoj, po kojoj Hrvatska zauzima 118. mjesto od 155 zemalja.
ČAKOVEC, 15. rujna 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker zadovoljni su što je iz vrha Svjetske banke stigla reakcija kojom se relativizira ocjena o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, po kojoj Hrvatska zauzima 118. mjesto od 155 zemalja.

Zadovoljan sam što je Svjetska banka, odnosno njen potpredsjednik za Europu i srednju Aziju Shigeo Katsu reagirao i priznao da u ocjenu uvjeta poslovanja u Hrvatskoj nije uključeno sve što je Vlada učinila u protekle dvije godine, izjavio je premijer Sanader na sjednici Vlade u Čakovcu.

Premijer je na ocjenu Banke reagirao jučer upozoravajući da u izvješću nije uneseno sve što je napravljeno, kao npr. osnivanje One stop shop, reforme u pravosuđu itd.

Time nisam htio pokazivati mišiće, izuzetno cijenimo Svjetsku banku, ali štitit ćemo dostojanstvo Hrvatske i ono što nije primjereno i točno treba demantirati, kazao je premijer naglasivši da Vlada ima iznimno dobre odnose i suradnju s Uredom Svjetske banke u Zagrebu i s vodstvom Banke.

Ministar Šuker naglašava kako se očekuje da se u vezi s ocjenama, početkom sljedećeg tjedna, kod predstavljanja PAL zajma očituje i Ured Banke u Zagrebu.

Ured je, kaže, u lipnju uputio nekoliko dopisa u kojima je isticao da ono što se navodi u izvješću nije točno.

Šuker također napominje kako bi se nakon tog izvješća "koje je loše sročeno", o tome što su govorili, trebali zamisliti ljudi koje je intervjuirao tim iz Svjetske banke.

Istaknuo je da su se jučer u Washingtonu dogodile dvije velike stvari za Vladu - Odbor Svjetske banke prihvatio je PAL zajam (u iznosu 150 milijuna dolara), a Odbor izvršnih direktora MMF-a prvi pregled stand by aranžmana i pohvalno se izrazio o reformama koje provodi Hrvatska.

PAL zajam, pojasnio je, nosi niz strukturnih reformi koje su na tragu onoga što je Vlada govorila od prvog dana, a posljedica Vladinih strukturnih reformi su dobri makroekonomski pokazatelji.

Potvrde odbora Svjetske banke te MMF-a najbolja su potvrda kako Vlada radi i provodi strukturne reforme, ističe Šuker.

Na svojoj stotoj sjednici, a dvanaestoj izvan Zagreba, Sanaderova je Vlada danas poduprla niz projekata važnih za Čakovec i Međimursku županiju. Punu je potporu dala inicijativi da se na jedinom zračnom pristaništu u Međimurju, sada većinom orijentiranom samo na športsko letenje, stvore uvjeti za prihvat svih vrsta zrakoplova.

Županiju je obvezala da donese prostorni plan za gradnju poduzetničke zone na izlazu autoceste Čakovec, svjesna da bi i to moglo pomoći daljnjem rastu broja od 23 tisuće zaposlenih. Stopa nezaposlenosti u Međimurskoj je županiji manja nego u državi i iznosi 16,1 posto.

Za 15-ak dana službeno bi se u promet trebala pustiti čakovečka zaobilaznica, izgradnja mosta preko Mure u visokoj je fazi, neki su od infrastrukturnih projekata na kojima se radi. Vlada je izrazila spremnost sufinancirati nabavu opreme za županijsku bolnicu Čakovec, pa će u tri godine osigurati devet od potrebnih 18 milijuna kuna.

Veliko zanimanje pokazala je za projekte u školstvu, što je potvrđeno i današnjim otvaranjem Gospodarske škole.

S milijun kuna jednokratne pomoći Vlada je odlučila pomoći stradalima u nedavnoj poplavi u Međimurskoj županiji. Kako bi se čim prije počeo graditi nasip za obranu od poplave u mjestu Križovec, Vlada se suglasila da Hrvatske vode izravnom pogodbom, dakle bez javnog natječaja, ugovore izgradnju nasipa uz rijeku Muru u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Ukupni troškovi izgradnje nasipa koji je nešto duži od jednog kilometra procjenjuju se, pak, na desetak milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙