FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka uskoro Hrvatskoj odobrava PAL 1?

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Svjetska banka uskoro Hrvatskojodobrava PAL 1?
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Svjetska banka uskoro Hrvatskoj odobrava PAL 1?

HINA - Financijski servis

Svjetska banka Hrvatskoj bi sredinom rujna mogla odobriti prvi Programski zajam za prilagodbu (PAL), vrijedan 150 milijuna eura, i to u sklopu Strategije pomoći Svjetske banke Hrvatskoj.

U Svjetskoj banci ocjenjuju da je Hrvatska posljednjih mjeseci postigla napredak u provođenju nužnih strukturnih reformi, zbog čega je i vrlo izgledno da će Banka umjesto dosadašnjeg niskog scenarija ("low case") na Hrvatsku početi primjenjivati osnovni scenarij ("base case"), doznaje se u Uredu Svjetske banke u Zagrebu.

U tom slučaju, Hrvatskoj bi moglo biti odobreno oko 450-500 milijuna dolara kroz tri godišnja PAL zajma.

Među uvjetima koje je Hrvatska trebala ispuniti za odobrenje PAL-a 1 su primjerice privatizacija 10 državnih tvrtki, izmjene zakona o zemljišnim knjigama i o javnoj upravi, kao i početak privatizacije dijela povezanih društava iz sastava Hrvatskih željeznica, ali i restrukturiranja poslovanja Hrvatskih željeznica.

Prema procjenama, ubrza li Hrvatska provođenje nužnih reformi, uskoro bi mogla biti 'prebačena' i u "high case", što bi pak značilo pomoć Svjetske banke kroz zajmove vrijedne i do 600 milijuna dolara. Za takav scenarij Hrvatska bi već do iduće godine trebala napraviti značajnije pomake u primjerice smanjivanju rasta zaduživanja i eksterne osjetljivosti, u financijskoj konsolidaciji, poboljšanju investicijske klime, smanjenju subvencija i sl.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙