FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka relativizira vrijednost studije s poraznim poslovnim rejtingom Hrvatske

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Ocjena Svjetske banke o uvjetimaposlovanja u Hrvatskoj koja je objavljena u utorak u studijiPoslovanje 2006., ne odražava nedavna poboljšanja u poslovnom ozračjuu Hrvatskoj, rekao je potpredsjednik Svjetske banke za Europu isrednju Aziju, Shigeo Katsu.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Ocjena Svjetske banke o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj koja je objavljena u utorak u studiji Poslovanje 2006., ne odražava nedavna poboljšanja u poslovnom ozračju u Hrvatskoj, rekao je potpredsjednik Svjetske banke za Europu i srednju Aziju, Shigeo Katsu.

Shigeo Katsu vjeruje kako bi, da se studija provodi danas, Hrvatska zauzimala više mjesto te da će se to vidjeti u sljedećoj studiji koja će biti objavljena 2006., ističe se u priopćenju Svjetske banke.

Nakon siječnja 2005., koji je bio zadnji rok za reforme obrađene u studiji Poslovanje 2006., Hrvatska je poduzela niz reformi na području registracije posla i imovine, ističe se u priopćenju.

"Metoda rangiranja gospodarstva, odnosno deset pokazatelja od trenutka kad se pokreće posao do međunarodne trgovine, može biti korisna, ali ima i velika ograničenja. Primjerice, neki koraci koje je poduzela hrvatska vlada 2004. kako bi poboljšala poslovno okruženje možda nisu zahvaćeni metodom izrade studije. Hrvatska vlada nije jedina postavljala pitanja", ističe se u priopćenju.

Shigeo Katsu istaknuo je napredak koji je hrvatska vlada ostvarila u olakšavanju poslovanja u Hrvatskoj. "Primjeri uključuju otvaranje one-stop-shopa za registraciju i smanjenje koraka nužnih u registraciji tvrtke s 12 na 5. Modernizirana je i registracija imovine. Usto, suci se više ne bave prijenosom zemljišnog vlasništva pa se vrijeme uknjižbe znatno smanjuje", rekao je Katsu.

Svjetska banka u svom izvješću o uvjetima poslovanja Hrvatsku je svrstala na 118. od 155 mjesta, čime je Hrvatska najlošije rangirana među istočnoeuropskim zemljama.

Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu je reagirao na tu ocjenu Svjetske banke ističući kako ona nije točna i najavljujući prosvjed.

Na ocjenu Svjetske banke reagirao je i ministar financija Ivan Šuker koji je u srijedu uputio pismo predstavnicima Svjetske banke u Zagrebu i Washingtonu. On je u pismu koje je poslano potpredsjedniku Svjetske banke za Europu i srednju Aziju Shigeu Katsuu, izvršnom direktoru u Svjetskoj banci Adu Melkertu i direktoru Regionalnog ureda Banke u Zagrebu Anandu K. Sethu, izrazio iznenađenje i razočaranje ocjenom Svjetske banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙