FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podobnik s veleposlanicima EU-a u Sloveniji o ekološkoj zoni

LJUBLJANA,1. rujna(Hina) - Slovenski ministar okoliša i prostora JanezPodobnik u četvrtak se sastao s veleposlanicima država članica EU-aakreditiranima u Ljubljani kako bi im pojasnio prijedlog zakona oproglašenju slovenske ekološke zone u Jadranu i epikontinentalnompojasu koji je prošlog tjedna vlada uputila u parlament na usvajanjepo hitnom postupku.
LJUBLJANA,1. rujna(Hina) - Slovenski ministar okoliša i prostora Janez Podobnik u četvrtak se sastao s veleposlanicima država članica EU-a akreditiranima u Ljubljani kako bi im pojasnio prijedlog zakona o proglašenju slovenske ekološke zone u Jadranu i epikontinentalnom pojasu koji je prošlog tjedna vlada uputila u parlament na usvajanje po hitnom postupku.

Kako je u priopćenju za javnost navelo ministarstvo okoliša i prostora, Podobnik je predstavnicima 16 europskih država koji su bili na sastanku rekao da je glavni motiv za proglašenje slovenske ekološke zone "aktivno djelovanje" Slovenije kao jadranske države na uspostavi "efikasnih mjera za očuvanje cjelovitosti morskog sustava Jadrana, svojih teritorijalnih voda i obalnih područja".

Strane diplomate zanimalo je i to zašto je u prijedlogu zakona vanjska točka zone 45 stupnjeva i 10 minuta sjeverne zemljopisne širine, hoće li između Hrvatske i Slovenije biti potrebna granična arbitraža i zašto je Slovenija upravo sada uputila takav prijedlog zakona.

Kako je pojasnio pravnik Miha Pogačnik, koji je nazočio sastanku, granica slovenske ekološke zone navedena u zakonskom prijedlogu je "privremena", a konačnu granicu odredit će se sporazumno u skladu s dogovorom sa susjednim državama.

Ministar okoliša i prostora Janez Podobnik je rekao da je arbitraža "jedan od legalnih instrumenata", ali da postoje "drugi, važniji instrumenti, u prvom redu dogovor i dijalog" Pogačnik je dodao kako je arbitraža dugotrajan postupak i da zahtijeva da se strane u sporu dogovore o mnogim pitanjima, pa i o tome što je razlog da dolazi do arbitraže.

Govoreći o tempiranju zakonskog prijedloga, Podobnik je rekao da sve jači pritisci smanjuju bioraznolikost i ekonomski potencijal mora, što države u zadnje vrijeme rješavaju proglašavanjem ekoloških zona kako bi spriječile onečišćenje i zaštitile morska bogatstva.

"I međunarodno pravo državama daje pravo na osnivanje zona ako im je cilj očuvati morski okoliš", pojasnio je slovenski ministar okoliša i prostora, te predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS).

Pravnik Pogačnik dodao je da slovenski pomorski zakonik predviđa mogućnost proglašenja morskih zona, dodajući da je sjeverni Jadran ekološki jako ugrožen.

Slovenski diplomat Mitja Bricelj najavio je da će od 8. do 11. studenoga ove godine u Portorožu Slovenija predsjedati sastankom zemalja ugovornih članica Barcelonske konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnih područja Sredozemnog mora.

(Hina) xfl ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙