FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U gospodarenje otpadom predviđa se uložiti oko 24 milijarde kuna

ZAGREB,14. rujna(Hina) - U idućih 20 godina u gospodarenje otpadom uHrvatskoj uložit će se oko 24 milijarde kuna, zacrtano je u strategijigospodarenja otpadom, čiji je prijedlog danas pohvaljen na saborskomOdboru za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.
ZAGREB,14. rujna(Hina) - U idućih 20 godina u gospodarenje otpadom u Hrvatskoj uložit će se oko 24 milijarde kuna, zacrtano je u strategiji gospodarenja otpadom, čiji je prijedlog danas pohvaljen na saborskom Odboru za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

Strategija je kvalitetna i prihvatljiva, ali bi čim prije trebalo donijeti konkretan program iz kojeg će se vidjeti gdje će bi biti odlagališta, predložili su članovi Odbora.

Zdenko Antešić (SDP) traži da se razmotri ideja po kojoj na otocima ne mogu biti odlagališta, nego tek stanice za transfer otpada.

Provedbom strategije trebao bi se bitno smanjiti današnji volumen otpada i broj odlagališta, ali i otvoriti nova radna mjesta u gospodarenju otpadom.

Sada se radi na sanaciji 163 odlagališta, od čega 40 divljih, rekla je ministrica zaštite okoliša Marina Matulović-Dropulić, ističući kako će se broj odlagališta morati svesti na najviše 20.

Bit će to regionalna, odnosno županijska odlagališta, s tim da će županije moći graditi i zajednička odlagališta, pa bi se njihov broj u konačnici mogao zaustaviti na 17.

Županije same trebaju odrediti mjesta za odlagališta, u suprotnom će to učiniti Vlada.

Ohrabruje podatak da za 15 županija već postoje potencijalna rješenja odlagališta.

Hrvatski sabor o predloženoj će se strategiji očitovati na prvoj jesenskoj sjednici koja počinje idući tjedan, dok se konkretan program gospodarenja očekuje u proljeće iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙