FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srpski zastupnici podijeljeni oko privatizacije NIS-a

BEOGRAD, 22. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Srpski parlamentarnizastupnici snažno su se u ponedjeljak podijelili oko planova prodajedržavne naftne kompanije koju je zatražio Međunarodni monetarni fond(MMF), pri čemu su oporbene stranke zahtijevale da ona ostane uvladinim rukama.
BEOGRAD, 22. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Srpski parlamentarni zastupnici snažno su se u ponedjeljak podijelili oko planova prodaje državne naftne kompanije koju je zatražio Međunarodni monetarni fond (MMF), pri čemu su oporbene stranke zahtijevale da ona ostane u vladinim rukama.

Neke oporbene stranke optužile su vladu premijera Vojislava Koštunice zbog loše strategije predloženog restrukturiranja i privatizacije Naftne industrije Srbije NIS. Vlada je podržala prijedlog zakona kojim bi se NIS, gigant iz razdoblja komunizma i jedan od najvećih naftnih kompanija na Balkanu, pretvorio u tri zasebne kompanije i tako bi se otvorio put za njegovu postupnu privatizaciju.

Srbija je pokrenula prozapadne tržišne reforme nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića 2000. Gospodarstvo je ostalo uništeno nakon desetljeća komunističkog režima, lošeg upravljanja i međunarodne izolacije zbog nametnutih sankcija.

MMF, koji pomaže Srbiji u tranziciji na tržišno gospodarstvo, upozorio je ukoliko privatizacija NIS-a i reforma mirovinskog sustava ne počne do listopada, da će poništiti kreditni aranžman s Beogradom, što će ugroziti oporavak zemlje.

Još nema informacija kada će 250-člani parlament glasovati o privatizaciji NIS-a. Dok su srpski mediji ustvrdili da se vladajuća koalicija podijelila oko tog pitanja, vladini dužnosnici izrazili su uvjerenje da će prijedlog dobiti potrebnu većinu. No, neke oporbene stranke istaknule su tijekom rasprave u ponedjeljak da je NIS među najvrjednijom državnom imovinom i da ga se ne smije prodavati.

"Naš posao je zaštititi što god je dobro u našoj zemlji i dobro funkcionira", kazao je Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke. "Građani Srbije žele jasnu sliku o našim energetskim resursima i bogatstvima".

Aleksandar Vlahović, bivši ministar zadužen za privatizaciju iz Demokratske stranke rekao je da naftna kompanija treba i mora biti privatizirana. No dodao je da vlada nema jasnu strategiju promjena.

Vlada je najavila da će unajmiti strane konzultante da pomognu u privatizaciji NIS-a.

Ukidanje komunističke strukture NIS-a, kao što stoji u prijedlogu zakona, ključni je uvjet za modernizaciju kompanije, rekao je ministar energetike Radomir Naumov. "Nijedna kompanija na svijetu više ne izgleda kao NIS", dodao je.

NIS ima 17.000 zaposlenih i odjele za proizvodnju nafte i plina, preradu i trgovinu. Prošle je godine proizveo 783.000 metričnih tona ekvivalenata nafte i zaradio 2,4 milijarde dinara (28,5 milijuna eura). Raspolaže sa stotinama benzinskih crpki diljem Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙