FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budaj poslao otvoreno pismo austrijskom predsjedniku

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Austrija bi u najkraćem roku trebalaizručiti Hrvatskoj Milivoja Ašnera, osumnjičenog da je tijekom Drugogsvjetskog rata počinio ratni zločin nad civilnom stanovništvom uHrvatskoj, ističe u otvorenom pismu upućenom austrijskom predsjednikuHeinzu Fischeru Alen Budaj, koji je otkrio "slučaj Ašner".
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - Austrija bi u najkraćem roku trebala izručiti Hrvatskoj Milivoja Ašnera, osumnjičenog da je tijekom Drugog svjetskog rata počinio ratni zločin nad civilnom stanovništvom u Hrvatskoj, ističe u otvorenom pismu upućenom austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru Alen Budaj, koji je otkrio "slučaj Ašner".

"Apeliram na austrijsku državnu vlast da u najkraćem roku izruči okrivljenika za ratni zločin genocida protiv civilnog stanovništva Milivoja Ašnera hrvatskome sudu i omogući vršenje prave", stoji u opširnom pismu koje je Budaj u srijedu uputio austrijskom predsjedniku, kao i ostalim visokim austrijskim dužnosnicima.

Kopiju tog pisma Hina je primila u četvrtak.

Milivoja Ašnera (92) sumnjiči se da je kao predstojnik ustaškog redarstva u Požegi 1941. i 1942. počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom, uglavnom Židovima i Srbima. Ašner je nakon Drugog svjetskog rata prebjegao u Austriju gdje je godinama mirno živio, a u Hrvatsku, odnosno u Daruvar, vratio se 1991. godine. Međutim, točno na dan kada je Centar Simon Wiesenthal iz Jeruzalema podnio kaznenu prijavu protiv njega, ponovo je prebjegao u Austriju i sada živi u stanu svoga sina u Klagenfurtu. Na Županijskom sudu u Požegi protiv Ašnera se vodi istražni postupak.

Kako Ašner uz hrvatsko ima i austrijsko državljanstvo, prema tamošnjem zakonu ne može biti izručen drugim zemljama.

Alen Budaj je Požežanin koji je nakon višegodišnjeg istraživanja otkrio slučaj Milivoja Ašnera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙