FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iskušava se "pametna lopta"

LIMA, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodni nogometni savez(FIFA) po prvi put će iskušati Adidasovu "pametnu loptu" s mikročipomna Svjetskom nogometnom prvenstvu reprezentacija do 17 godina, kojepočinje u petak u Peruu.
LIMA, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodni nogometni savez (FIFA) po prvi put će iskušati Adidasovu "pametnu loptu" s mikročipom na Svjetskom nogometnom prvenstvu reprezentacija do 17 godina, koje počinje u petak u Peruu.

Maleni mikročip u lopti omogućit će sucu da sa stopostotnom sigurnošću utvrdi je li bio zgoditak ili ne, odnosno je li lopta cijelim obujmom prešla gol-liniju.

"Ova lopta će radikalno promijeniti svijet nogometa i olakšat će sucu važne odluke. Mikročip postaje 'novo oko i uho' sucu. Pokaže li se nova tehnologija uspješnom, koristit će se i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006", kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Mikročip od samo 15 milimetara veličine odašilje radio-signal prođe li lopta vanjske linije igrališta, a sve pomoću 12 antena koje su raspoređene na svim vanjskim kutovima (kornerima). Središnji kompjuter prima signal i za manje od jedne sekunde šalje ga do posebnog sata na sučevoj ruci i to u obliku poruke. Sudac stoga tu tehnologiju može koristiti po svom nahođenju, kada je u dvojbi dovoljno je da pogleda na sat i pročita poruku, koja se javlja samo kada lopta prođe crtu igrališta. Sve poruke ostaju pohranjene u memoriji sata.

"Pametna lopta" će se koristiti na četiri stadiona SP-a u Peruu, svima osim na onom u Iquitosu, gradu usred amazonske džungle, čija je izgradnja jako kasnila. Svi stadioni su novi i imaju umjetnu travu.

Uz domaćina Peru, na prvenstvu nastupaju Kina, Katar, Sjeverna Koreja, Gana, Gambija, Obala Bjelokosti, Italija, Turska, Nizozemska, SAD, Meksiko, Brazil, Urugvaj, Australija i Kostarika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙