FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 15. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati
ZAGREB, 15. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Vlada, koja danas zasjeda u Čakovcu, jednokratnom će novčanom potporom pomoći stradalima u nedavnim poplavama u Međimurskoj županiji. Visina pomoći i ostale pojedinosti o njoj znat će se na Vladinoj sjednici. Vlada će donijeti i više odluka, bitnih za taj grad i Međimursku županiju. Poduprijet će razvoj čakovečkoga zračnog pristaništa i poduzetničke zone, a Dom HV-a dodijelit će Županiji. Premijer Ivo Sanader za današnjeg će boravka u Čakovcu otvoriti Gospodarsku školu, a o političkim i gospodarskim prilikama u gradu i Županiji razgovarat će sa županom, gradonačelnikom te saborskim zastupnicima i gospodarstvenicima s toga područja. Vlada će Hrvatskom saboru danas poslati konačan prijedlog zakona o sudovima, izmjene Zakona o područjima i sjedištima sudova i Zakona o Državnom sudbenom vijeću. Raspisat će i izbore u više općina i gradova - Vis, Zagvozd, Staru Gradišku, Dvor, Petlovac, Stare Mikanovce. Utvrdit će i protokol s postupcima u slučaju nasilja u obitelji.

ZAGREB - Ocjena Svjetske banke o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj nije točna i Hrvatska će uložiti prosvjed, izjavio je jučer predsjednik Vlade Ivo Sanader na Gospodarskom forumu, tradicionalnom susretu premijera i članova Vlade sa gospodarstvenicima na Jesenskom međunarodnom Zagrebačkom velesajmu. Svjetska banka u svom izvješću o uvjetima poslovanja Hrvatsku je svrstala tek na 118. mjesto, čime je Hrvatska najlošije rangirana među istočnoeuropskim zemljama. Najavljujući prosvjed Svjetskoj banci, premijer ih je pozvao da pokažu jednu tranzicijsku zemlju koja ima one stop shop, koja obavlja reformu zemljišnih knjiga, katastra i slično. "Mi znamo koliko vrijedimo", kazao je Sanader potkrepljujući to činjenicom da su svjetske rejting agencije krajem prošle godine prvi put nakon sedam godina poboljšale kreditni rejting Hrvatske. "Neke bitne stvari koje su se dogodile u Hrvatskoj nisu unesene, kazao je premijer. Napominjući kako je posrijedi možda i politika, premijer je najavio da će se istražiti što je posrijedi kada je riječ o ocjeni Svjetske banke.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker u pismu upućenom jučer predstavnicima Svjetske banke u Zagrebu i Washingtonu izrazio je iznenađenje, ali i razočaranje, ocjenom Svjetske banke o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj, doznaje se u Ministarstvu. Prema dostupnim informacijama, ministar u pismu uz ostalo navodi kako ocjena Svjetske banke, prema kojoj se po uvjetima poslovanja Hrvatska nalazi na 118. mjestu, nije utemeljena na točnim i aktualnim podatcima. Pismo je upućeno potpredsjedniku Svjetske banke za Europu i središnju Aziju Shigeo Katsuu, koji je nedavno bio u Hrvatskoj i imao se priliku osobno uvjeriti u postignuća Hrvatske, potom izvršnom direktoru u Svjetskoj banci Ad Melkertu, te direktoru Regionalnog ureda Banke u Zagrebu Anand K. Sethu.

UMAG - Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Hidajet Biščević izjavio je jučer da "u otvorenim pitanjima sa Slovenijom Hrvatska nema razloga da bude nervozna jer je u političkom i međunarodno-pravnom pogledu u pravu, te stoga situaciju ne treba dramatizirati". Biščević je to rekao na konferenciji za novinare u Umagu održanoj nakon sastanka s predstavnicima županijskog Ceha ribara i ribarskih zadruga te s predstavnicima političkog života Istre i saborskim zastupnicima. Na sastanku su bili i ministri mora, turizma, prometa i razvitka te poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Kalmeta i Petar Čobanković. Biščević je podsjetio da su prioriteti hrvatske Vlade zaštita nacionalnih interesa, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava te napomenuo da će Vlada i premijer procijeniti kada će se pokrenuti postupak međunarodne arbitraže. Ministar mora, turizma prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je kako je Vladino stajalište da kada je u pitanju hrvatski teritorij, i na kopnu i na moru, nema ni milimetra odstupanja te će se u potpunosti štititi interes hrvatskih ribara.

ZAGREB - Hrvatska u budućnosti na europskom tržištu neće moći konkurirati velikim količinama prehrambenih proizvoda, već je njezina šansa u proizvodnji autohtonih proizvoda, poput maslinovog ulja, slavonskog kulena i istarskog pršuta, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Dragan Kovačević govoreći jučer na seminaru o marketingu i zaštiti autohtonih prehrambenih proizvoda koji se održava u sklopu 81. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma (JMZV). Kovačević je kazao kako autohtoni proizvodi sve više privlače potrošače te kako bi kroz turističku ponudu mogli postati značajan izvozni hrvatski brand. No naglasio je kako Hrvatskoj nedostaje organizirani sustav nadzora, kontrole i marketinške promocije autohtonih proizvoda. Govoreći o aktivnostima koje Ministarstvo poljoprivrede provodi u području autohtonih proizvoda spomenuo je projekt 'Poticanje gospodarstva i zapošljavanja u prehrambenom sektoru' koji se provodi u suradnji s Njemačkim društvom za tehničku suradnju te Operativni program potpore proizvodnji Slavonskog kulena.

ZAGREB - Policija Istočnog Sarajeva opovrgnula je jučer tvrdnje Jutarnjeg lista kako je identificirana osoba za koju se pretpostavlja da je povezana s nedavnom pljačkom poslovnice Fine u Zagrebu u kojoj su ubijena dvojica zaštitara. Glasnogovornica Centra službi sigurnosti u Istočnom Sarajevu Danka Tešić izjavila je za Hinu kako nisu točni navodi da je jedan od dužnosnika policije na Palama osobu s fotorobota identificirao kao Radu Janjetovića zvanog Jabuka. Ustvrdila je da voditelj Odjela kriminalističke policije na Palama Bojan Cvijan u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista "nije spomenuo nikakvo ime". Također je dodala kako policija Republike Srpske do sada nije dobila nikakve podatke koji bi se odnosili na osumnjičene počinitelje pljačke poslovnice Fine u Zagrebu. Zagrebačka policija jučer nije mogla potvrditi niti odbaciti mogućnost da je srpski kriminalac iz Sarajeva Rade Janjetović Jabuka uistinu muškarac s fotorobota. Načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec rekao je da je to još jedna u nizu informacija koje policija provjerava.

ZAGREB - Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, koje djeluje u sklopu Ministarstva kulture, novinarima je jučer predstavilo dosje s nominacijom Starigradskog polja na Hvaru za UNESCO-ovu Listu svjetske baštine. To će biti prvi od 12 hrvatskih prijedloga s nove pristupne liste koju je UNESCO nedavno prihvatio. Starigradsko polje smatra se najvećim i najplodnijim jadranskim poljem, a na njemu se nalazi najstariji i najbolje sačuvani antikni katastar na Sredozemlju koji potječe iz 4. stoljeća prije Krista iz vremene grčke kolonizacije otoka Hvara. Ministar kulture Božo Biškupić će nominaciju Starigradskog polja predstaviti početkom listopada na Glavnoj skupštini UNESCO-a u Parizu. Voditelj projekta za nominaciju Starigradskog polja, poznatijeg kao agera, Joško Belamarić rekao je da je sačuvano 20 posto površine agera koja se obrađuje, a podijeljena je u 75 striga - pravokutnog oblika. Svaka striga obuhvaća oko 80 hektara površine. Dodao je da će velik uspjeh biti da se u sljedeće 2-3 godine obnovi barem nekoliko agera, a ta obnova sastoji se u izvornom uzgoju vinove loze i maslina.

ZAGREB - "B"nai B"rith Hrvatska - uz suglasnost s B"nai B"rith International i B"nai B"rith Europa, najvećih židovskih nevladinih organizacija na svijetu - u potpunosti podržava odluke legitimno izabranog vodstva Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina Hrvatske, i podupire ih u njihovome djelovanju", ističe se u sinoćnjoj izjavi za B'nai B'rita Hrvatska. "U to se uključuje odluka Vijeća Židovske općine Zagreb da se ne obnovi ugovor sa rabinom Kotel Da Don, kao i odluka Koordinacije o prestanku njegovoga djelovanja kao glavnog rabina Hrvatske", navodi se u izjavi za javnost, koju je potpisao predsjednik B'nai B'ritha Hrvatska dr. Dragan Stern. Odluku da Kotel Da Don više nije glavni rabin Hrvatske donijela je, većinom glasova, Koordinacija židovskih općina Hrvatske na sastanku u Zagrebu prošlog utorka, 6. rujna.

PULA - "Godina mladih" kojoj je posvećen pastoralni plan i program Porečko-pulske biskupije te Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se potkraj travnja iduće godine održati u Puli, predstavljeni su u Puli. "Godina mladih" počinje okupljanjem i svečanim euharistijskim slavljem ove nedjelje u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, a u tijeku godine će župe, dekanati i cijela biskupija ponuditi niz programa i susreta, vrhunac kojih je upravo Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se 29. i 30. travnja sljedeće godine održati u pulskoj Areni. Na tom susretu očekuje se više od 10.000 mladih katolika iz cijele Hrvatske, rekao je u ime Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži Dalibor Filekić. " 'Godina mladih' s brojnim programima svojevrsna je duhovna priprema za taj susret", dodao je. Porečko-pulski biskup msgr. Ivan Milovan naglasio je da Crkva u Istri, najizloženija udaru sekularizacije i utjecaju Zapada, a spomenutim projektima konkretnije se pristupa pastoralu mladih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙