FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpredsjednik Svjetske banke za Europu posjetit će Hrvatsku

ZAGREB, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Potpredsjednik Svjetske banke zaEuropu posjetit će Hrvatsku
ZAGREB, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Potpredsjednik Svjetske banke za Europu posjetit će Hrvatsku

HINA - Financijski servis

Potpredsjednik Svjetske banke za Europu i Središnju Aziju Shigeo Katsu od sutra, 1. rujna do 4. rujna boravit će u posjetu Hrvatskoj, a u cilju prikupljanja informacija o postignućima Hrvatske i izazovima koji stoje pred njom, te razmatranja uloge Svjetske banke u pružanju pomoći hrvatskom planu reformi čiji je cilj uspješno pristupanje Europskoj uniji.

Kako su danas izvijestili iz Ureda Svjetske banke u Zagrebu, Katsu u Hrvatsku dolazi na poziv predsjednika Vlade Ive Sanadera, a tijekom posjeta susrest će se s premijerom te članovima kabineta.

Osim Zagreba, predstavnik Svjetske banke posjetit će i Vukovar, Luku Ploče i Dubrovnik, gdje će se sastati s lokalnim vlastima te predstavnicima privatnog sektora.

Prilikom njegove posjete Luki Ploče biti će potpisan i Predujam zajmu između Svjetske banke i hrvatske Vlade, za Projekt integracije trgovine i transporta u iznosu od 1,75 milijuna američkih dolara, a ukupna vrijednost tog projekta procjenjuje se na oko 60 do 75 milijuna eura.

Od 1993. godine do danas Svjetska banka je Hrvatskoj odobrila ukupno 32 zajma za financiranje 26 projekta i omogućila sklapanje ugovora o darovnicama s međunarodnim fondovima i vladama - donatorima te upravljala gotovo svim darovnicama vrijednim više od 33,95 milijuna dolara.

Ukupna iznos odobrenih zajmova iznosi 656,36 milijuna dolara i 620,02 milijuna eura.

Do sada je dovršeno 12 projekta i zajmovi za te projekte su zatvoreni, dok je 14 projekata još u provedbi, a jedan pred potpisivanjem, kažu u Svjetskoj banci te dodaju da je u pripremi još nekoliko zajmova i projekata.

Za provedbu projekata i korištenje aktivnih zajmova zadužena su resorna ministarstva, odnosno vladine agencije (HBOR, Hrvatske vode, Hagena i dr.), dok planiranjem, predlaganjem i ugovaranjem novih zajmova koordinira hrvatsko Ministarstvo financija.

Ono također prati i evidentira njihovo korištenje te izvršava otplatu dospjelih obveza prema Svjetskoj banci temeljem javnih zajmova, dok obveze temeljem zajmova sklopljenih uz državno jamstvo otplaćuju izravni dužnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙