FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eide: povratak raseljenih treba početi što prije

PRIŠTINA,19. kolovoza(Hina) - Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a,norveški veleposlanik Kai Eide, izjavio je u petak u Prištini kakoproces povratka raseljenih treba početi što je prije moguće.
PRIŠTINA,19. kolovoza(Hina) - Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a, norveški veleposlanik Kai Eide, izjavio je u petak u Prištini kako proces povratka raseljenih treba početi što je prije moguće.

Eide je nakon razgovora s ministrom u kosovskoj vladi zaduženim za pitanja povratka Slavišom Petkovićem rekao kako se mnogo ljudi želi vratiti te naglasio da ih u tome treba ohrabriti.

Eide je zatražio od svih da budu konstruktivni u s vezi povratkom, uključujući i Beograd, te da ne koriste huškački jezik.

"Treba graditi dostojanstven i pametan dijalog koji može izgraditi povjerenje, a ne primjenjivati huškački jezik koji može učiniti suprotno", rekao je Eide.

On je istaknuo da povratak nije samo tehničko pitanje već je tijesno povezan s vladavinom prava, sigurnosti, političkom klimom, obrazovanjem, zdravstvom i drugim pitanjima te dodao kako se mora krenuti naprijed na mnogim područjima.

Posebni izaslanik ocijenio je važnom činjenicu da se predstavnici kosovskih vlasti pokušavaju približiti povratnicima te u tom kontekstu pozitivno ocijenio napore kosovskog premijera Bajrama Kosumija.

Eide nije želio iznijeti ocjenu o tome je li došlo do napretka na Kosovu u odnosu na prošlu godinu, rekavši da će "prva i jedina osoba koja će imati moju sveobuhvatnu procjenu biti glavni tajnik UN-a Kofi Annan".

Eide, koji se u četvrtak u Prištini susreo s kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom, premijerom Kosumijem, te predsjednikom parlamenta Nexhatom Dacijem, nakon posjete Prištini putuje za Beograd gdje će se sastati sa srbijanskim čelnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙