FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska opozicija traži reviziju prodaje "Mercatorovih" dionica

LJUBLJANA, 14. rujna 2005. (Hina) - Slovenska opozicija lijevog centraocjenjuje da je prodaja 30 posto dionica trgovačkog giganta"Mercator", koji su bili u vlasništvu državnih fondova, političkiskandal, dok predstavnici vlade tvrde da za to nema dokaza.
LJUBLJANA, 14. rujna 2005. (Hina) - Slovenska opozicija lijevog centra ocjenjuje da je prodaja 30 posto dionica trgovačkog giganta "Mercator", koji su bili u vlasništvu državnih fondova, politički skandal, dok predstavnici vlade tvrde da za to nema dokaza.

"Imamo pravo vidjeti ugovor o prodaji dionica Mercatora i da li je time nanesena šteta od 25 do 30 milijardi tolara", izjavio je u srijedu na posebnoj sjednici parlamentarnog odbora za kontrolu proračuna i javnih financija Anton Rop, nekadašnji premijer koji vodi liberalne demokrate (LDS), najveću oporbenu stranku.

Rop je izrazio razočaranje što se na sjednici nisu pojavili direktori državnih fondova SOD i KAD, koji su dionice najvećeg slovenskog poduzeća s godišnjim ukupnim prihodom od 1,6 milijardi eura prodali Pivovarni Laško i Istrabenzu, kako tvrdi oporba - "ispod stola" tj. na netransparentan način i po nižim cijenama od onih koje bi se postigle na međunarodnom natječaju.

Predstavnici Slovenske demokratske stranke (SDS), kojoj pripada i premijer Janez Janša, ustvrdili su pak da opozicija vrši "politički pritisak" na vodstvo Ljubljanske burze i Agenciju za tržište vrijednosnim papirima (ATVP) koje o spomenutoj operaciji još vode istragu.

Tek nakon što se one izjasne da li je u prodaji Mercatorovih dionica stvarno bilo nepravilnosti i da li su Laško i Istrabenz nastupali "usklađeno", te da li je bilo curenja internih informacija o cijelom poslu, parlamentarni odbor moći će raspravljati o slučaju prodaje Mercatora, stajalište je vladajuće stranke.

Predstavnici opozicije najavljuju, međutim, da će tražiti da se napravi revizija, odnosno procjena ugovora o Mercatorovoj prodaji, kad detalji ugovora dođu u javnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙