FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Počelo suđenje za planiranje ubojstva Fikreta Abdića

SARAJEVO,9. rujna(Hina) - Pred Županijskim sudom u Sarajevu u petak jepočelo suđenje petorici bivših visokih dužnosnika bošnjačke tajneslužbe AID, optuženih za planiranje ubojstva Fikreta Abdića.
SARAJEVO,9. rujna(Hina) - Pred Županijskim sudom u Sarajevu u petak je počelo suđenje petorici bivših visokih dužnosnika bošnjačke tajne službe AID, optuženih za planiranje ubojstva Fikreta Abdića.

U optužnici koju zastupa federalni tužitelj Vlado Mišković navedeno je kako su bivši ravnatelj AID-a Bakir Alispahić te njegovi suradnici Irfan Ljevaković, Enver Mujezinović, Edhem Veladžić te Ejub Ikić iz političkih pobuda planirali ubojstvo Abdića u vrijeme dok je on živio u Hrvatskoj.

Provedbu atentata, koji je trebao biti izvršen napadom na Abdićev automobil u okolici Rijeke, spriječila je hrvatska policija, a neposredni počinitelji su uhićeni te pravomoćno osuđeni.

Priprema atentata na Abdića jedini je dio optužnice koji se održao u "slučaju Pogorelica", kojim je federalno tužiteljstvo pokušalo dokazati da je bošnjački politički vrh na toj planini uspostavio posebni kamp za terorističku obuku.

Polaznici tečajeva, koji su tamo održavani pod nadzorom instruktora iz Irana, navodno su osposobljavani i za likvidacije protivnika politike tada vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA), pod čijom kontrolom je bila i tajna policija AID predvođena Alispahićem.

Kamp na Pogorelici zatvoren je 1996. godine nakon intervencije pripadnika tadašnjih snaga za provedbu mira u BiH (IFOR).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙