FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

200 godina od izgradnje Lujzinske ceste

RIJEKA, 3. rujna 2005. (Hina) - Proslava 200 godina od izgradnjeLujzinske ceste, koja povezuje Rijeku i Karlovac, počela je u subotuuplovljavanjem broda s uzvanicima u riječku luku.
RIJEKA, 3. rujna 2005. (Hina) - Proslava 200 godina od izgradnje Lujzinske ceste, koja povezuje Rijeku i Karlovac, počela je u subotu uplovljavanjem broda s uzvanicima u riječku luku.

Odjeveni u odjeću iz vremena gradnje ceste, uzvanici su se okupili u Opatiji, gdje su se ukrcali na brod kojim su doplovili do riječke luke. Među njima su bili i kostimirani glumci koji su predstavljali glavnog projektanta ceste inženjera i generala austrijske vojske Filipa Vukasovića, tadašnjeg riječkog gradonačelnika Ljudevita Adamića i zagrebačkog nadbiskupa Maksimilijana Vrhovca.

U Rijeci je simbolično iskrcan teret s broda te natovaren na karavanu kočija koja je, u pratnji konjanika, prošla središtem grada. U subotu poslijepodne ta je povorka krenula trasom ceste prema Čavlima na Grobinštini.

U isto vrijeme na pozornici na Korzu smjenjivala su se kulturno-umjetnička društva s folklorom krajeva kroz koje cesta prolazi. Na trgovima su mještani Grobinštine i Gorskoga kotara u tradicionalnoj odjeći prikazivali stare zanate, poput potkivanja konja, bačvarstva ili predenja vune i kudjelje.

To je početak niza aktivnosti koje će se organizirati povremeno, kroz razne oblike, do 2011. godine, a njima će se nastojati skrenuti pozornost na vrijednosti Gorskoga kotara u turističkom i kulturnom smislu.

Cesta Lujzijana počela se graditi 1803. godine, a 1805. dovršena je dionica Rijeka-Delnice, kao prva cesta na tom području koja je zadovoljavala potrebe ondašnjeg prometa. Nakon pogibije projektanta Vukasovića 1809. i prelaska francuske vojske preko Save, gradnja Lujzijane zaustavlja se u Netretiću blizu Karlovca. Dovršena je u potpunosti 1811. godine. Francuzi, koji su okupirali to područje i dovršili cestu, nazvali su je po Napoleonovoj supruzi Mariji Lujzi.

Ta cesta, koja prolazi preko Gornjega Jelenja, Lokava, Delnica, Skrada, Severina na Kupi i Vukove Gorice, asfaltirana je 1957. i do izgradnje autoceste Rijeka-Zagreb bila je osnovna cestovna poveznica Rijeke i Zagreba.

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica Grada Delnica i delnička tvrtka "Spectrum".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙