FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga radničkih sindikata osuđuje poskupljenje struje

OSIJEK,1. rujna 2005.(Hina) - Predsjednik Udruge radničkih sindikataHrvatske (URSH) Boris Kunst na današnjoj je konferenciji za novinareosudio najnovije poskupljenje struje jer će to pogoršati ionako težaksocijalni položaj većine hrvatskih građana.
OSIJEK,1. rujna 2005.(Hina) - Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst na današnjoj je konferenciji za novinare osudio najnovije poskupljenje struje jer će to pogoršati ionako težak socijalni položaj većine hrvatskih građana.

Nije slučajno što su ljetni dani odabrani za odluku o povećanju cijene struje za pet posto jer je to vrijeme kada je pozornost javnosti najmanje usmjerena na Vladu, ocijenio je Kunst.

Po cijenama benzina i struje Hrvatska je jedna od najskupljih država u regiji, ustvrdio je Kunst.

Stoga bi, radi ublažavanja rasta životnih troškova, trebalo povećati najnižu neto plaću sa sadašnjih 1.653 kune na 1.932 kune.

URSH traži i smanjenje stope PDV-a za struju i komunalne usluge na 10 posto, te izdvajanje trošarina na gorivo i naknada za ceste iz osnovice za plaćanje PDV-a, kako bi se korigirale cijene motornih goriva.

Kunst je najavio da će početkom jeseni URSH pozvati radnike "na mobilnost", između ostalog i zato što Vlada odluke o poskupljenjima donosi bez dogovora sa socijalnim partnerima.

Sindikat od Vlade također traži restrukturiranje i racionalizaciju javnih poduzeća i tvrtki u vlasništvu lokalne uprave i samouprave.

Kunst je podsjetio na inicijativu za uvođenjem socijalne identifikacijske kartice, čime bi se uspostavio jedinstveni sustav podataka o socijalnom stanju svakog građanina.

URSH predlaže i donošenje Nacionalnog kolektivnog ugovora kojim bi se prvenstveno zaštitili radnici u privatnim poduzećima i oni koji rade na određeno vrijeme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙