FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS traži strategiju gospodarskog razvitka

ZAGREB, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS)uputila je pisma predsjednicima Republike, Vlade i Sabora sa zahtjevomda pokrenu javnu raspravu o donošenju strategije gospodarskog razvitkaHrvatske, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HUS-a.
ZAGREB, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) uputila je pisma predsjednicima Republike, Vlade i Sabora sa zahtjevom da pokrenu javnu raspravu o donošenju strategije gospodarskog razvitka Hrvatske, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HUS-a.

Usprkos alarmantnom stanju u gospodarstvu, s javnim dugom većim od 51 posto BDP-a, gotovo 300 tisuća nezaposlenih i 20 tisuća blokiranih poduzeća s oko 35 tisuća radnika, izvršna vlast još ne pronalazi rješenja za gospodarski oporavak, ustvrdio je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Osim strategije gospodarskog razvitka vlast bi trebala obustaviti beskoncepcijsku rasprodaju nacionalnog bogatstva i utemeljiti Hrvatsku nacionalnu banku koja će poticati obiteljsko poduzetništvo.

Glavni uzrok današnjih ekonomskih zala su pretvorba i privatizacija, a iako je državna revizija utvrdila kako je minoran broj tvrtki privatiziran u skladu sa zakonom, nitko nije sankcioniran zbog toga, već svjedočimo novim nakaradnim slučajevima privatizacije, poput Liburnia hotela i županjske Sladorane, naglasio je Matijašević.

HUS stoga predlaže donošenje Zakona o ovjeri vlasništva u trgovačkim društvima, kojim bi se spriječilo raspolaganje nezakonito stečenom imovinom.

HUS-ov prijedlog zakona temelji se na ruskom modelu, a predviđa da se imovina tvrtke za koju državna revizija utvrdi da je nezakonito privatizirana vrati u državni portfelj, rekao je Matijašević.

Dopredsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak istaknuo je da sve sindikalne središnjice traže izmjene Zakona o privatizaciji.

Usuglasili smo prijedlog izmjena zakona kojim bi se reguliralo radničko dioničarstvo (ESOP model), te očekujemo od potpredsjednika Vlade Damira Polančeca da sindikalnog predstavnika uključi u Nadzorni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju, kazao je Mučnjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙