FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat protiv poskupljenja struje i privatizacije HEP-a

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski elektrogospodarski sindikat(HES) usprotivio se danas pet postotnom poskupljenju strujeocjenjujući da je ta odluka donijeta kako bi se za budućeg kupcaprivatiziranih dijelova HEP-a povećala cijena kilovata električneenergije.
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski elektrogospodarski sindikat (HES) usprotivio se danas pet postotnom poskupljenju struje ocjenjujući da je ta odluka donijeta kako bi se za budućeg kupca privatiziranih dijelova HEP-a povećala cijena kilovata električne energije.

Poskupljenje struje, koje stupa na snagu danas, neće poslužiti pokretanju razvojnih projekata HEP-a jer 400 milijuna kuna godišnje nije dovoljno za to, već će donijeti samo dodatni teret građanima, pogotovo za 420.000 siromašnih i 300.000 nezaposlenih, ustvrdio je predsjednik HES-a Dubravko Čorak na konferenciji za novinare.

Sindikat sumnja da iza odluke o poskupljenju struje ne stoje samo Vlada i Uprava HEP-a, već i neke međunarodne institucije koje time pripremaju teren za privatizaciju i prodaju najvrednijih dijelova HEP-a.

U sklopu toga od 1. srpnja poskupjela je struja u Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji te Bosni i Hercegovini, a sada i u Hrvatskoj, upozorio je Čorak.

Ulaskom u Energetsku zajednicu Jugoistočne Europe Hrvatska je morala potpisati sporazum kojim se dugoročno određuje i budućnost HEP-a, i to bez ijedne rečenice o socijalnoj dimenziji budućih procesa, kazao je Čorak.

Sve elektroprivrede na području bivše države, osim Slovenije, pokušava se organizacijski restrukturirati na isti način, kako bi pojedini njihovi dijelovi bili spremni za privatizaciju. HES ima informacije da su, primjerice, neke strane korporacije zainteresirane za kupnju hrvatskih hidrocentrala.

"Preferira se jedan regionalni igrač koji će biti 'car' na Balkanu, a bojimo se da to neće biti HEP", izjavio je Čorak.

Sindikalci neće dopustiti cijepanje HEP-a i privatizaciju pojedinih cjelina, i tome će se oduprijeti svim sredstvima, naglašeno je na konferenciji.

HES također traži od Uprave da do kraja godine počne pregovore o aneksu Kolektivnom ugovoru (KU) kojim bi se radnicima HEP-a plaće povećale za 8 posto.

U zadnjih godinu i pol plaće radnika porasle su 2,7 posto, a plaće 120 menadžera 8 posto, dok su plaće šest članova Uprave tajna.

Odbacujući prozivke iz Uprave o visokim plaćama zaposlenih u HEP-u, Čorak je ustvrdio da većina radnika prima plaće neznatno iznad 4.432 kune, koliki je državni prosjek, a 1.100 zaposlenih ima plaće čak 18 posto niže od prosjeka.

Pozivamo članove Uprave da javnosti obznane svoja primanja, a u suprotnom HES će pozvati državnu reviziju da to učini, rekao je Čorak.

Predsjednik Skupštine HES-a Miroslav Matijević najavio je da bi, ako Uprava ne ispuni sindikalne zahtjeve, HES mogao za mjesec dana otkazati KU, nakon čega više neće biti socijalnog mira, pa je moguć i štrajk u HEP-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙