FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

35. Varaždinske barokne večeri od 17. rujna do 9. listopada

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Na jubilarnim 35. Varaždinskimbaroknim večerima, koje se održavaju od 17. rujna do 9. listopada,nastupit će tridesetak domaćih i inozemnih ansambala i solista, apokrovitelj tog festivala je predsjednik Republike Stjepan Mesić iMinistarstvo kulture, najavljeno je na današnjoj konferenciji zanovinare.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Na jubilarnim 35. Varaždinskim baroknim večerima, koje se održavaju od 17. rujna do 9. listopada, nastupit će tridesetak domaćih i inozemnih ansambala i solista, a pokrovitelj tog festivala je predsjednik Republike Stjepan Mesić i Ministarstvo kulture, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Ravnatelj festivala Vladimir Kranjčević rekao je kako će se festivalski program protegnuti na pet županija: Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Koprivničko-Križevačku i Požešku. U Varaždinu će biti održano 19, a u drugim mjestima i gradovima 14 koncerata.

Svečano otvorenje bit će u dvorcu Trakošćan, uz Orkestar Hrvatske vojske i Haendlovu "Glazbu za kraljevski vatromet". Bit će to prvi hrvatski festival bez protokolarnih i pozdravnih govora političara, najavio je maestro Kranjčević.

U sklopu bogatog programa nastupit će čembalistica Višnja Mažuran koja će izvesti integralno Bachov "Dobro ugođeni klavir", a Slovenska filharmonija i Slovenski komorni zbor nastavit će svoj projekt "Potomci J.S. Bacha". Također će nastupiti i Velški barokni orkestar, berlinski Ansambl labirinto, ansambl Centra za baroknu glazbu iz Versaillesa, riječki Collegium Musicum Fluminense, Zagrebački solisti i brojni drugi. Na programu su i dva koncerta Hrvatske glazbene baštine: Varaždinski skladateljski krug s kraja 18. stoljeća i Glazbeno scenski prizori iz opusa J. Bajamontija.

U nedjelju, 9. listopada bit će dodijeljene nagrade Ivan Lukačić i Jurica Murai, te Vjesnikova nagrada Kantor.

Organizatori su najavili i bogat popratni program u sklopu kojeg će se održati Međunarodna izložba cvijeća, Međunarodna izložba postmoderne keramike, Festival lepoglavske čipke, Dani barokne kuhinje, Izložba slika Šime Perića, znanstveni skupovi, predstavljanja knjiga te izložba fotografija.

Generalni sponzor festivala je Zagrebačka banka, a festival košta 2,4 milijuna kuna, rekao je Kranjčević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙