FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 17. kolovoza 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

KOŠICE - Novorođenčad u bolnici Košice-Saca na istoku Slovačke na glavicama ima stereo slušalice i ručicama maše u ritmu slušajući Mozartovu glazbu koja bi trebala ublažiti traumu rođenja. "Rađanje je vrlo težak proces i za svako čedo on je golemi stres", kazala je voditeljica rodilišta Slavka Viragova pojasnivši da bolnica ne želi proizvesti naraštaj genijalnih glabzenika već stimulirati mentalne i tjelesne funkcije novorođenčadi uz pomoć terapije glazbom. Istaknula je da je terapiji glazbom izložena i nedonoščad u inkubatorima, jer "dobro odobrana terapija glazbom pomaće dekongestiji organa kod prerađeno rođene djece, dakle stabilizaciji njihova disanja".

BERLIN - Riba uhvaćena u jezeru na istoku Njemačke u blizini poljske granice ne samo da se oslobodila s udice nego je i 46-godišnjeg ribolovca odvukla u smrt, priopćila je policija u gradu Eisenhuettenstadtu. Glasnogovornica policije izjavila je da je riba povukla ribički štap iz ruku nesretnog muškarca i odvukla ga oko 100 metara od obale jezera Kleinen Pohlitzer u okolici Eisenhuettenstadta. Čovjek je svukao odjeću i zaplivao za svojim štapom. Svjedok kaže da je ribolovac došao do štapa koji je plutao na površini ali se odjednom prestao micati. Svjedok je izvukao ribolovca na obalu gdje je konstatirano da je umro, priopćila je policija.

PALMA DE MALLORCA - Stanovnici jednog gradića na španjolskom otoku Mallorci u ponedjeljak su unatoč zabrani bacali žive patke u more tijekom svog tradicionalnog festivala, izvjestio je u utorak dnevnik Diario de Mallorca. Tijekom festivala u Can Picafortu na sjeveroistoku otoka ptice su bacane jedna po jedna mladićima koji su čekali da ih ulove. Mjesni dužnosnici su priopćili da su stanovnici spontano organizirali događaj unatoč nedavnoj izdanoj zabrani njegovog održavanja. Borci za prava životinja već dugo vremena kritiziraju tu tradiciju, no gradonačelnik mjesta Antoni del Ollmo je branio tu tradiciju ističući kako je stara više do stotinu godina.

MONTREAL - Kanadski kantautor Leonard Cohen je gotovo financijski uništen i zapleten u pravnu bitku s dvoje svojih bivših suradnika unatoč svojim budističkim Zen uvjerenjima, piše u utorak kanadski tjednik "Maclean's". Danas 70-godišnjak koji je proslavio tijekom 1970-ih, povjerio je časopisu da se "skamenio" kada je prošle godine otkrio da se njegova ušteda s 5 milijuna dolara istopila na manje od 150.000. Cohen je krajem prošle godine doznao da se njegova imovina istopila i tada je otpustio dugogodišnju blisku suradnicu Kelley Lynch, koja je imala pristup novcu. Uz to Cohen predbacuje poslovnom čovjeku i financijskom savjetniku Nealu Greenbergu što nije spriječio poteze Kelley Lynch. Istodobno je Greenberg tužio Kelley Lynch, kao i Cohena i njegovog odvjetnika za klevetu i pokušaj iznude.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙