FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački kancelar odbio mogućnost deblokade rezervi nafte radi snižavanja cijena

BERLIN, 2. rujna 2005. (Hina/dpa) - Njemački kancelar Gerhard Schroederisključio je u petak mogućnost deblokade njemačkih strateških rezervinafte radi snižavanja visokih cijena nafte, koju je naznačila njegovaizborna protivnica Angela Merkel.
BERLIN, 2. rujna 2005. (Hina/dpa) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder isključio je u petak mogućnost deblokade njemačkih strateških rezervi nafte radi snižavanja visokih cijena nafte, koju je naznačila njegova izborna protivnica Angela Merkel.

Pritisak na vladu pojačan je nakon što je zahtjeve oporbe za deblokadom dijela rezervi podupro i tabloid Bild, list s najvećom nakladom u Njemačkoj, objavivši na naslovnoj strani zahtjev "Kancelaru, ovamo s jeftinim benzinom".

Schroederov glasnogovornik Bela Anda kazao je da Njemačka ima rezerve za stvarne hitne slučajeve kada je ugrožena opskrba a ne za puki rasti cijena.

Deblokada 10,2 milijuna tona zaliha sirove nafte izdvojenih za hitne slučajeve ne bi bitno pridonijela snižavanju cijena s obzirom na to da dnevna proizvodnja nafte u svijetu iznosi 10,7 milijuna tona, dodao je Anda.

Zakon obvezuje naftne kompanije u Njemačkoj da drže i dodatne rezerve od 13,4 milijuna tona sirove nafte i 11,8 milijuna tona proizvoda od nafte, podsjetio je glasnogovornik njemačkog kancelara.

Protivnica njemačkog kancelara na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima Angela Merkel izjavila je da bi razmotrila mogućnost deblokade strateških rezervi nafte. "To ne bi trebao biti tabu u Njemačkoj", kazala je nakon što je SAD objavio deblokadu dijela strateških rezervi kako bi ublažio posljedice katastrofe koje je prouzročio uragan Katrina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙