FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael osuđuje paljenje sinagoga; Abas najavljuje kraj kaosa

ZAGREB/JERUZALEM/GAZA, 12. rujna 2005. (Hina) - Izraelsko vodstvoosudilo je "barbarsko" paljenje sinagoga u ispražnjenim naseljima upojasu Gaze nakon povlačenja zadnjih izraelskih vojnika u ponedjeljakujutro, a palestinski predsjednik Mahmud Abas najavio je da će statina kraj tom kaosu do siječnja.
ZAGREB/JERUZALEM/GAZA, 12. rujna 2005. (Hina) - Izraelsko vodstvo osudilo je "barbarsko" paljenje sinagoga u ispražnjenim naseljima u pojasu Gaze nakon povlačenja zadnjih izraelskih vojnika u ponedjeljak ujutro, a palestinski predsjednik Mahmud Abas najavio je da će stati na kraj tom kaosu do siječnja.

Posljednji izraelski vojnik napustio je pojas Gaze u ponedjeljak u 6.50 po mjesnom vremenu, a Palestinci su tijekom operacije ispalili raketu Qassam prema jugu Izraela te po ulasku u napuštena naselja zapalili sinagoge u Moragu i Netzarimu te opustošili sinagogu u Kfar Daromu, piše agencija France presse.

"Taj barbarski čin (paljenja džamija) počinile su osobe koje nemaju nikakva poštovanja za sveta mjesta", izjavio je izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom i zažalio što Palestinci "nisu učinili nikakva napora da zaštite sinagoge".

"Ako terorističke organizacije krenu napadati s pojasa Gaze na izraelske civile, reagirat ćemo. Odsad nećemo tolerirati terorizam i vojska je spremna djelovati na sve moguće načine", rekao je izraelski ministar obrane Shaul Mofaz u reakciji na ispaljivanje rakete Qassam koja nije izazvala žrtve niti počinila štete.

Shalom je u nedjelju pozvao glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana da intervenira radi očuvanja 24 sinagoge iz kojih su odnesene svete knjige, a na čije je ulaze vojska postavila natpise na hebrejskom i engleskom "sveto mjesto".

Palestinska vlast kritizirala je Izrael jer je odbio sam srušiti sinagoge u naseljima iz kojih su evakuirani židovski doseljenici prema mirovnome planu premijera Ariela Sharona, tvrdeći da time žele ocrniti Palestince za vandalizam.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, koji je u ponedjeljak posjetio Dougit, jednu od napuštenih židovskih kolonija na sjeveru pojasa Gaze, najavio je da će do kraja godine vlast "uspjeti ovladati kaosom u Gazi".

"Dajte mi vremena do kraja godine (...). Sada kada je izraelsko povlačenje završeno, moći ćemo bolje rješavati taj problem", rekao je Abas u intervju za talijanski dnevnik Corriere della Sera od ponedjeljka, prenosi agencija Reuters.

Abas je, zauzvrat, odbacio mogućnost da razoruža moćnu militantnu skupinu Hamas na što palestinsku vlast obvezuju "mirovne smjernice" prema kojima bi vlasti trebale zaplijeniti "ilegalno oružje".

"U ovom trenutku to nema smisla, bio bi to beskoristan korak koji bi vodio u početak građanskoga rata", rekao je predsjednik palestinske samouprave za talijanski dnevnik.

Najavio je da će Hamas, koji je u svojem programu zacrtao uništenje židovske države, prvi put sudjelovati u parlamentarnim izborima, 25. siječnja.

"Ako se to dogodi, oni vrlo brzo neće trebati oružje", rekao je Abas za Corriere della Sera.

U intervju je pohvalio premijera Sharona za njegov "hrabri korak" uklanjanja židovskih naselja u Gazi, ali i upozorio da na tome Izraelci ne smiju stati već trebaju nastaviti povlačenje iz svojih većih područja na Zapadnoj obali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙