FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Margetić najavljuje štrajk glađu jer mu Vlada ne financira obranu

ZAGREB,26.kolovoza(Hina) - Bivši glavni urednik tjednika Hrvatskoslovo, Domagoj Margetić, kojeg je Haški tribunal (ICTY) u travnju ovegodine optužio za nepoštivanje suda, u petak je najavio kako počinještrajk glađu prosvjedujući zbog toga što mu hrvatska Vlada odbijafinancirati obranu, a ICTY odbija prihvatiti izabrane branitelje.
ZAGREB,26.kolovoza(Hina) - Bivši glavni urednik tjednika Hrvatsko slovo, Domagoj Margetić, kojeg je Haški tribunal (ICTY) u travnju ove godine optužio za nepoštivanje suda, u petak je najavio kako počinje štrajk glađu prosvjedujući zbog toga što mu hrvatska Vlada odbija financirati obranu, a ICTY odbija prihvatiti izabrane branitelje.

"Ono što je bitno je financiranje obrane. Ja u rujnu nemam kako otići u Haag. Ministrica želi demonstrirati svoju lojalnost Haškom sudu tako što će po mene slati specijalce da me uhite", rekao je Margetić novinarima na pločniku ispred Ministarstva pravosuđa, gdje je sazvao konferenciju za novinare.

Dodao je da bi Vladi bilo puno jeftinije platiti avionsku kartu za Haag, nego se blamirati slanjem specijalca po čovjeka koji je zbog štrajka glađu "pao na 50 kilograma", dodao je.

Na upit o razlozima zbog kojih je Tajništvo ICTY-a odbilo registrirati njegove branitelje, Margetić je potvrdio da je jedna od razloga nepoznavanje jednog od službenih jezika suda, engleskog ili francuskog.

Margetić je optužio Vladu i za "obavještajno servisiranje ICTY-ja", jer se u prilogu njegove optužnice nalazi analiza njegovih javnih nastupa u posljednjih šest godina.

Također je rekao da se "neće ispričati tribunalu, jer objavio istinu".

Margetića se tereti za nepoštivanje suda u dvije točke zbog objave iskaza i identiteta zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću, u Hrvatskom slovu u studenom 2004.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙