FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak suđenja za ratni zločin u Mikluševcima

VUKOVAR, 6. rujna 2005. (Hina) - Saslušavanjem novih svjedoka danas jena Županijskom sudu u Vukovaru nastavljena glavna rasprava u sudskompostupku započetu 25. travnja protiv 27 osoba srpske, rusinske iromske nacionalnosti iz Mikluševaca optuženih da su u tome mjestunedaleko od Vukovara pretežito naseljenu Rusinima 1991. i 1992.počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
VUKOVAR, 6. rujna 2005. (Hina) - Saslušavanjem novih svjedoka danas je na Županijskom sudu u Vukovaru nastavljena glavna rasprava u sudskom postupku započetu 25. travnja protiv 27 osoba srpske, rusinske i romske nacionalnosti iz Mikluševaca optuženih da su u tome mjestu nedaleko od Vukovara pretežito naseljenu Rusinima 1991. i 1992. počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Suđenju je nazočno devet optuženika, koji se brane sa slobode, a preostalim se optuženicima sudi u odsutnosti.

Optuženici se terete da su od početka listopada 1991. do 18. svibnja 1992. u tijeku srpske okupacije Mikluševaca počinili kažnjivo djelo genocida, ubijajući i zastrašujući nesrpsko pučanstvo u namjeri da na tom području spriječe i onemoguće život nesrba.

Govoreći o događajima u Mikluševcima nakon srpske okupacije svjedok Miroslav Mudri rekao je kako su "glavni u tzv. štabu teritorijalne obrane uspostavljenu nakon okupacije u mjestu bili optuženi Milan Stanković, Slobodan Mišljenović i Živadin Ćirić".

"Ostale optuženike nazočne suđenju viđao sam da dolaze u 'štab', ali ne tako često", rekao je Mudri, dodavši kako mu je optuženi Mirko Ždinjak jednom prilikom naredio da mu preda svoj automobil "renault 5", a pri tom ga je, kako je rekao, i udario s cijevi "kalašnjikova" u rebra.

"Vidio sam i kad je Mirko Ždinjak ispred naše kuće udario Mirana Oroza s cijevi 'kalašnjikova' u leđa, a Miranu su bile vezane ruke na leđima", dodao je Mudri.

Svjedokinja Jelena Pap kazala je kako su u dvorište kuće u kojoj je živjela više puta bacane bombe i pucano u kuću.

Po procjeni svjedokinje Marije Oros iz Mikluševaca je 18. svibnja 1992. protjerano 98 osoba nesrpske nacionalnosti.

Svjedokinja Genka Sabadoš rekla je kako je fizički i psihički tijekom okupacije Mikluševaca nitko nije zlostavljao, a isto su izjavile i svjedokinje Ksenija Besermenji i Stajka Mudri.

Po riječima Stajke Mudri 18. svibnja u njezinu je kuću došao optuženi Zlatan Nikolić i rekao neka "uzmemo samo vrećicu i da moramo otići iz Mikluševaca, a da će nam već Tuđman dati sve što treba". "U školi smo svi morali potpisati da svu imovinu ostavljamo SAO Krajini", svjedočila je Stajka Mudri.

Iskaz je dala i svjedokinja Irina Mudri, rekavši kako su premetačine u njezinoj kući za okupacije bile česte, a vojnici su je, kako je navela, zlostavljali.

Nakon saslušanja svjedoka sudac Nikola Bešenski donio je rješenje o produljenju zabrane napuštanja boravišta optuženicima kojima su privremeno oduzete i putne i druge isprave za prijelaz državne granice.

Sljedeća glavna rasprava u sudskom postupku za Mikluševce bit će zakazana naknadno pismenim putem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙