FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena 38. Iločka berba grožđa

ILOK, 10. rujna 2005. (Hina) - Svečanim programom održanim u parku ustaroj gradskoj jezgri u Iloku je večeras otvorena kulturna igospodarska manifestacija 38. iločka berba grožđa kojom setradicionalno označava početak berbe grožđa u srijemskom vinogorju.
ILOK, 10. rujna 2005. (Hina) - Svečanim programom održanim u parku u staroj gradskoj jezgri u Iloku je večeras otvorena kulturna i gospodarska manifestacija 38. iločka berba grožđa kojom se tradicionalno označava početak berbe grožđa u srijemskom vinogorju.

U nazočnosti velikog broja posjetitelja manifestaciju je otvorila ministrica pravosuđa i počasna građanka Iloka Vesna Škare Ožbolt poželjevši Iločanima dobru berbu grožđa i proizvodnju kvalitetnog vina.

Posjetitelje je pozdravio i gradonačelnik Iloka Mladen Papak založivši se za veću pomoć države gospodarskom razvoju iločkog kraja koji je, istaknuo je, tradicionalno vezan uz vinogradarstvo i vinarstvo.

Na području Iloka nalazi se nešto više od 500 hektara vinograda od kojih 270 hektara raspolažu "Iločki podrumi" a oko 250 hektara nalazi se u vlasništvu kooperanata te tvrtke.

Prema riječima Mladena Papka zbog loših vremenskih prilika ova je godina jedna od lošijih za vinogradare u srijemskom vinogorju.

"Procjenjujemo kako će ovogodišnji urod grožđa podbaciti za 20 do 30 posto", rekao je gradonačelnik dodajući kako su loše vremenske prilike utjecale na nešto kasniji početak berbe grožđa koja bi trebala započeti za 2 do 3 tjedna.

Prema njegovim riječima u Iloku se danas vinogradarstvom bavi oko 300 obitelji te 8 manjih vinara koji, kako je rekao, ulažu velike napore da nakon ratnih stradanja i progonstva obnove proizvodnju i vrate se na domaće vinsko tržište.

Od 2001. godine godišnje se u Iloku zasadi sto hektara novih vinograda i ta činjenica pruža nam optimizam u vlastitu budućnost, ocijenio je Papak.

Ovogodišnja iločka berba grožđa završava u nedjelju posvetom grožđa pod svetom misom, dječjim programom te natjecanjem u streljaštvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙