FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reforma Vijeća sigurnosti: Annan želi dogovor do kraja godine

PARIZ, 10. rujna 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan nadase da će do kraja godine biti postignut dogovor o proširenju Vijećasigurnosti, glavnoj novosti prijedloga reforme UN-a, objavio je usubotu Radio France Internationale (RFI).
PARIZ, 10. rujna 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan nada se da će do kraja godine biti postignut dogovor o proširenju Vijeća sigurnosti, glavnoj novosti prijedloga reforme UN-a, objavio je u subotu Radio France Internationale (RFI).

"Nadam se da ćemo do kraja godine imati rezultate", rekao je Annan.

Annan je isključio mogućnost da bi dogovor o reformi Vijeća sigurnosti mogao biti postignut na Svjetskom sastanku na vrhu koji počinje u srijedu u New Yorku.

Prošireno Vijeće sigurnosti UN-u bi trebalo omogućiti veću nazočnost u Trećem svijetu.

Najviše obećaje prijedlog Njemačke, Brazila, Indije i Japana (G4) iznesen u srpnju prema kojem bi Vijeće sigurnosti trebalo biti prošireno s 15 članica na 25, odnosno sa šest novih stalnih članica bez prava veta i četiri nestalne članice. Prema tom planu, nova stalna mjesta pripala bi tim zemljama i dvjema afričkim državama koje bi odabrala Afrička unija.

No, Afrikanci predvođeni Alžirom i Egiptom traže Vijeće sigurnosti od 26 članica, sa šest novih stalnih mjesta s pravom veta, od kojih bi dva pripala Africi, te pet nestalnih među kojima bi također bile dvije afričke države.

Prijedlog se smatra nerealnim jer sadašnje stalne članice (Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija) ne žele dijeliti privilegij prava na veto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙