FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Powell: Govor o Iraku mrlja na mojoj karijeri

NEW YORK, 10. rujna 2005. (Hina/AFP) - Nekadašnji američki državnitajnik Colin Powell u televizijskom je intervjuu za ABC u petakiskreno priznao kako mu je govor kojim je zagovarao napad na Irak"mrlja" u karijeri.
NEW YORK, 10. rujna 2005. (Hina/AFP) - Nekadašnji američki državni tajnik Colin Powell u televizijskom je intervjuu za ABC u petak iskreno priznao kako mu je govor kojim je zagovarao napad na Irak "mrlja" u karijeri.

Kad je u veljači 2003. govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a, Powell je na silu branio potrebu za vođenjem rata protiv režima Sadama Huseina i nudio "dokaze" da Irak ima oružje za masovno uništavanje.

Njegova je prezentacija sadržavala i satelitske snimke kamiona za koje je Powell tvrdio da su mobilni laboratoriji za biološko oružje. Nakon invazije američki inspektori nisu uspjeli pronaći iračko nuklearno, biološko ili kemijsko oružje.

"To je mrlja" na mojoj karijeri, rekao je Powell u intervjuu za ABC News. "Ja sam to govorio svijetu u ime Sjedinjenih Država i to će mi ostati zauvijek zabilježeno. Bilo je bolno tada, a bolno je i danas", rekao je.

Powell je uoči govora pet dana proveo u središtu obavještajne agencije CIA-e i proučavao obavještajne podatke, koji su se umnogome pokazali netočnima. Rekao je da se osjeća "grozno" jer je bio pogrešno informiran.

No, ne okrivljuje bivšeg direktora CIA-e Georgea Teneta. Tenet "nije sa mnom sjedio pet dana i upućivao me u krivom smjeru", kaže Powell. "On je vjerovao da su podaci koje mi daje točni".

Powell se u tom razgovoru također pridružio brojnim Amerikancima koji kritiziraju reakciju svih razina vlasti na tu katastrofu.

"Bilo je puno pogrešaka na mnogim razinama, na lokalnoj, na razini saveznih država i na federalnoj", rekao je Powell u intervjuu. "Bilo je i više nego dovoljno upozorenja na opasnost za New Orleans. Nije dovoljno učinjeno. Mislim da vrijeme koje smo imali nije iskorišteno, a uopće ne znam zašto".

Powell je u prvome mandatu predsjednika Georgea Busha bio crnac na najvišoj dužnosti u Sjedinjenim Državama, a u Zaljevskome ratu 1981. bio je zapovjednik združenih snaga američke vojske. Među ostalim, Washingtonu se i njegovo ime spominje kao ime mogućega voditelja procesa dugoročnog oporavka nakon Katrine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙