FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Schroeder kandidiran za Nobelovu nagradu

BERLIN, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Njemački kancelar GerhardSchroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) nominiran je zaovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, javila je u utorak njemačkaagencija DPA.
BERLIN, 23. kolovoza 2005. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) nominiran je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, javila je u utorak njemačka agencija DPA.

Kako nadalje javlja agencija pozivajući se na "dobro obaviještene krugove" u Oslu, Schroeder zajedno s ostalih 165 osoba i 33 organizacija konkurira za ovogodišnju Nobelovu nagradu. Među kandidatima se, osim Schroedera, nalaze i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, bivši američki ministar vanjskih poslova Colin Powell te organizatori Live8 koncerata, Bono i Bob Geldof.

Direktor norveškog Nobel instituta Geir Lundestad nije htio ni demantirati niti potvrditi vijest o kandidaturi njemačkog kancelara. "Mogu potvrditi samo to da se za Nobelovu nagradu za mir svake godine kandidira veći broj državnika iz većih zemalja", izjavio je Lundestad.

Njemački nobelovac i književnik Guenther Grass je u govoru prilikom otkrivanja skulputure "Non violence" švedskog umjetnika Carla Frederika Reuterswaerda, u vrtu kancelarovog ureda u Berlinu u nedjelju navečer izjavio da Schroedera, zbog protivljenja ulaska Njemačke u irački rat, vidi kao kandidata za Nobelovu nagradu za mir. Grass tradicionalno podržava njemačke socijaldemokrate tijekom predizborne kampanje.

Dosad je već jedan njemački kancelar, Willy Brandt (SPD) 1971. postao dobitnik Nobelove nagrade za mir i to zbog zasluga u zatopljavanju odnosa između istoka i zapada.

Proglašenje ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir biti će 14. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙