FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od četvrtine Poljaka pati od pretilosti

VARŠAVA, 27. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Više od četvrtine odraslihstanovnika Poljske pati od pretilosti, visokog krvnog pritiska isrčanih bolesti, prenosi poljska agencija PAP.
VARŠAVA, 27. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Više od četvrtine odraslih stanovnika Poljske pati od pretilosti, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti, prenosi poljska agencija PAP.

"Istraživanja pokazuju da su prijevremene smrti od moždanog i srčanog udara u Poljskoj 1,5 do tri puta veće nego u zapadnim zemljama EU-a", rekao je dr. Tomasz Zdrojewski sa medicinske akademije u Gdanjsku.

Oko 25-30 posto odraslih Poljaka je pretilo, rekao je on i dodao da od ukupno 39 milijuna stanovnika Poljske devet milijuna pati od visokog krvnog pritiska a da dva milijuna boluje od dijabetesa.

Pokrenuta je akcija "400 gradova" tijekom koje će specijalisti za bolesti srca obići manje gradove u Poljskoj kako bi utvrdili zdravstveno stanje stanovništva. U sličnoj akciji prošle je godine pregledano oko 40.000 osoba od kojih je samo 30 posto proglašeno potpuno zdravima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙