FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro transplantacije životinjskih organa ljudima

LONDON, 10. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Transplantacije životinjskihorgana ljudima mogle bi početi za nekoliko godina zbog akutnenestašice doniranih ljudskih organa, izjavio je u petak doktor AnthonyWarrens s Kraljevskog koledža u Londonu.
LONDON, 10. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Transplantacije životinjskih organa ljudima mogle bi početi za nekoliko godina zbog akutne nestašice doniranih ljudskih organa, izjavio je u petak doktor Anthony Warrens s Kraljevskog koledža u Londonu.

Mnogi potencijalni imunološki problemi, poput odbacivanja organa, riješeni su tek u zadnjih nekoliko godina što znači da bi proces transplantacije organa jedne vrste drugoj uskoro mogao postati realnost, kazao je Warrens na konferenciji Britanske udruge za napredak znanosti.

Kako danas na svaki donirani ljudski organ dolazi pet ljudi koji ga trebaju, ksenotransplantacija (upotreba organa, stanica ili tkiva druge vrste) mogla bi postati najbolje rješenje.

Svinje su, primjerice, vjerojatan izvor za transplantaciju organa jer su otprilike iste veličine kao i ljudi, a imaju i sličnu fiziologiju. Znanstvenici rade na stvaranju genetski modificiranih svinja čija tkiva neće proizvesti imunološku reakciju kod ljudi.

Znanstvenike zasada najviše brine postoji li mogućnost da se neki endogeni retrovirusi speicifični za pojedine životinje transferiraju na ljude, odnosno mogu oni li mutirati i uzrokovati nove bolesti.

Warrens smatra da postoje dobri argumenti da to neće biti preveliki problem. Klinička ispitivanja ksenotranplatacije mogla bi početi za pet godina. Osoba koja dobije životinjski organ morat će biti svakodnevno praćena do kraja života, rekao je Warrens.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙