FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aceh: S dolaskom mira nestaju orangutani

LONDON, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Obnova indonezijske pokrajineAceh nakon razornog tsunamija u prosincu prošle godine i početakuspostave mira u tom nemirnom području mogli bi za orangutane značitipropast, upozorava Ian Singleton, direktor Programa zaštite orangutanana Sumatri.
LONDON, 2. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Obnova indonezijske pokrajine Aceh nakon razornog tsunamija u prosincu prošle godine i početak uspostave mira u tom nemirnom području mogli bi za orangutane značiti propast, upozorava Ian Singleton, direktor Programa zaštite orangutana na Sumatri.

"To je dvosjekli mač. S dolaskom mira i smirivanjem sukoba u tom području moguće je da će orangutani biti istrijebljeni", kazao je Singleton.

Prema njegovim riječima, poslovi obnove nakon tsunamija, lov, ilegalno krčenje šuma te obnova legalne sječe šuma, koja je bila obustavljena zbog građanskog rata, predstavljaju pravu prijetnju orangutanima, tim plahim i vrlo inteligentnim životinjama koje žive visoko na krošnjama drveća u kišnim šumama.

Spomenuto područje Sumatre jedno je posljednjih utočišta tih "šumskih ljudi". Orangutani se nalaze na popisu ugroženih životinjskih vrsta, no njihova se staništa pred najezdom ljudi i dalje smanjuju.

Od 1900. godine do danas, broj orangutana se smanjio s 85.000 na 7.000, a Singleton procjenjuje da će u sljedećih 50 godina njihov broj pasti na 250.

Orangutani su, dodaje Singleton, uz sve navedeno, vrlo osjetljive životinje, prave "primadone", te ih pogađaju i najmanje promjene u okolišu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙