FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović iznijela "Pogled na 6. proširenje u 3 D"

ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Dinamika, odlučnost i dijalog tri sutemeljna čimbenika na kojima bi trebalo počivati iduće, šestoproširenje Europske unije, za koje su glavni kandidati zemljejugoistočne Europe, rekla je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatskaministrica vanjskih poslova i europskih integracija KolindaGrabar-Kitarović.
ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Dinamika, odlučnost i dijalog tri su temeljna čimbenika na kojima bi trebalo počivati iduće, šesto proširenje Europske unije, za koje su glavni kandidati zemlje jugoistočne Europe, rekla je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatska ministrica to je rekla u govoru "3 D view on the 6th enlargement" (3 D pogled na 6. proširenje) koji je na engleskom jeziku iznijela pred sudionicima 35. godišnje konferencije UACES-a (The University Association for Contemporary Studies - Sveučilišna udruga za suvremene studije), koja se ove godine održava u Zagrebu pod nazivom "Europska unija - prošla i buduća proširenja".

Govoreći o prvom "D", dinamici, ministrica je podsjetila na političku krizu u kojoj se Unija našla nakon odbacivanja Europskog ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, dodavši kako je glavnim krivcem proglašen upravo proces proširenja.

"Umor od proširenja", rekla je Grabar-Kitarović, fraza je koja je postala ključna u objašnjavanju novonastale situacije pri čemu se, naglasila je, izgubilo iz vida sve iznimno pozitivne posljedice po nove članice.

"Ključni čimbenik za stabilizaciju i demokratizaciju ove regije upravo je europska perspektiva i zato se dinamika procesa proširenja mora zadržati", rekla je ministrica sudionicima skupa.

Glede drugog "D", odlučnosti (determination), nju prije svega trebaju iskazati zemlje kandidatkinje u provedbi teških, ali nužnih, reformi u svojim društvima, a potom i zemlje članice Unije u prihvaćanju novih članica.

"Jedini pravi put je apsolutno potpuno ispunjavanje svih zadanih kriterija, i Hrvatska takav pristup zdušno podupire", rekla je Grabar-Kitarović.

S druge strane, sadašnje članice moraju prevladati otpor prema budućima koji je posljedica toga što, smatra ministrica, "zemlje kandidatkinje procjenjuju onakve kakve su sad, a ne kakve će biti na kraju procesa približavanja" EU.

Treći "D", dijalog, za hrvatsku je ministricu neizbježan preduvjet za uključivanje u europsku obitelj. Taj je dijalog trostran - unutar zemlje, sa susjednim zemljama i s EU.

Dijalog unutar zemlje održava se na tri razine - onaj političkih čimbenika međusobno, njihov dijalog s akademskom i gospodarskom elitom i dijalog s javnošću.

Kao posebno važan istaknula je upravo dijalog s javnošću, ustvrdivši kako pomanjkanje te vrste dijaloga može imati posljedice poput ishoda referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj, a da je on i jedino sredstvo borbe protiv nacionalističkih zelota koji šire strah od članstva u EU tvrdnjama kako će se time zatrti tradicije i nacionalni osjećaju.

"Samo dobro informiran građanin može donijeti dobro informiranu odluku", rekla je hrvatska ministrica.

Dijalog sa susjedima je od presudne važnosti za uspostavu regionalne suradnje, koja mora biti otvorena, učinkovita i bez skrivenih namjera i Hrvatska takvu suradnju u potpunosti podržava, jer želi europsku perspektivu za sve zemlje u regiji, kazala je Grabar-Kitarović.

"Hrvatska vjeruje u europski identitet svih zemalja regije, iako se sustavno zalaže isključivo za individualni pristup" u procesu približavanja Uniji, rekla je hrvatska ministrica. Zato svaka zemlja mora što prije ukloniti preostale prepreke i ispuniti sve uvjete na putu prema uniji, što čini i Hrvatska, uključujući i punu suradnju s Haškim sudom, zbog čega se Zagreb i protivi određenim pokušajima povezivanja svojeg europskog puta s Turskom, naglasila je.

Dijalog s Europskom unijom, smatra ministrica, treba sbiti konstantan, treba europsku javnost svim sredstvima (mediji, strani turisti koji posjećuju zemlju, osvjedočeni prijatelji unutar unije...) upoznavati sa stvarnim stanjem i vrijednostima Hrvatske, kako bi se potpora ulasku Hrvatske u uniju povećala sa sadašnjih 52 posto, prema zadnjem istraživanju Eurobarometra.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon govora na konferenciji, Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je kako je u razgovorima s kolegama iz EU na prošlotjednom sastanku u Walesu stekla dojam da kod njih postoji uvjerenje da je ostvaren napredak u provedbi Akcijskog plana hrvatske vlade, osobito nakon uhićenja Hrvoja Petrača.

Također je izrazila uvjerenje da Hrvatska čini sve što je u njezinoj moći glede pune suardnje s ICTY-em, ali će odluku o početku pregovora donijeti čelništvo Unije na temelju svojih procjena i stajališta glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

"EU će donijeti vlastitu odluku, ali mišljenje Carle del Ponte ostaje jako bitno", rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙