FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Shakespeare u Kabulu

KABUL, 9. rujna 2005. (Hina/AP) - Shakespeare je stigao u Afganistan.Četiri stoljeća nakon velikanove smrti, jedno njegovo djelo adaptiranoje za lokalnu kulturu u želji da se oživi nekoć bogata kazališna scenai promiče mir u zemlji rastrganoj etničkom mržnjom i nasiljem nakondesetljeća rata.
KABUL, 9. rujna 2005. (Hina/AP) - Shakespeare je stigao u Afganistan. Četiri stoljeća nakon velikanove smrti, jedno njegovo djelo adaptirano je za lokalnu kulturu u želji da se oživi nekoć bogata kazališna scena i promiče mir u zemlji rastrganoj etničkom mržnjom i nasiljem nakon desetljeća rata.

"Kazalište je najbolji način prenošenja poruka u Afganistanu, bilo o miru, demokraciji ili pravima žena. Mnogo je popularnije od televizije", rekao je afganistanski dramatičar Aziz Elyas. "U vrijeme talibana kazalište nije bilo dopušteno. Tvrdili su da ga islam zabranjuje", rekao je.

Kazališna umjetnost u zemlji nije ipak izumrla i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) čak je počela poticati putujuće glumačke družine da postavljaju predstave u ruralnim područjima kako bi informirala ljude o predstojećim parlamentarnim izborima.

U proteklih tjedan dana u Kabulu se tako pred punim gledalištem izvodi Shakespeareova komedija "Ljubavni trud je izgubljen".

Komedija je prevedena na dari, jedan od dvaju glavnih jezika u zemlji, a radnja je smještena u Afganistan i bavi se lokalnim likovima, a ne Francuzima kako je 1594. godine zamislio autor.

"Shakespeare se može lako adaptirati jer piše o univerzalnim istinama o ljudskom iskustvu", rekao je Steven Landrigan, humanitarni djelatnik iz Bostona zadužen za obrazovanje koji je sudjelovao u adaptaciji komada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙