FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistanci u potrazi za novom himnom

KABUL, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Afganistan želi novu državnuhimnu za koju se vlada nada da će donijeti sklad u tu zemlju nakongotovo tri desetljeća sukoba.
KABUL, 17. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Afganistan želi novu državnu himnu za koju se vlada nada da će donijeti sklad u tu zemlju nakon gotovo tri desetljeća sukoba.

Skupina pjesnika, književnika i glazbenika zadužena je za pisanje nove himne nakon što su se sve etničke skupine očitovale o prijedlogu koji je bio dat na javnu raspravu.

Aktualna himna pjeva se na jeziku Dari kojim govore Tadžici, a upravo su oni činili glavninu mudžahedinske vlade uspostavljene nakon pada proruskog režima 1992. godine.

No mnogi Afganistanci drže da je tekst koji veliča mudžahedine i njihovu pobjedu nad sovjetskom Crvenom armijom danas zastario te žele nacionalno snažne stihove koji će okupiti različite narode u toj etnički šarenoj zemlji.

Afganistanci nisu imali himne od 1996. do 2001., tijekom talibanskog režima, koji je zabranjivao sve oblike glazbenog izražavanja kao protivnog islamu.

U nacrtu himne spominju se imena više od deset naroda te riječi Allahu Akbar (Bog je najveći), a vladini dužnosnici smatraju da bi tekst trebao biti na paštunskom jeziku kojim govori najveća etnička zajednica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙