FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priopćenje zagrebačke Židovske općine

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Zagrebačka Židovska općina dostavila jedanas Hini priopćenje u kojem navodi kako nakon višemjesečna sustavnaneobjavljivanja izjava i priopćenja, koje je slala cjelokupnu tisku,zbog istinita, a ne kao do sada, isključivo jednostrana izvješćivanjahrvatske javnosti, moli da se informacije iznesene u priopćenju objaveu cijelosti.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Zagrebačka Židovska općina dostavila je danas Hini priopćenje u kojem navodi kako nakon višemjesečna sustavna neobjavljivanja izjava i priopćenja, koje je slala cjelokupnu tisku, zbog istinita, a ne kao do sada, isključivo jednostrana izvješćivanja hrvatske javnosti, moli da se informacije iznesene u priopćenju objave u cijelosti.

Rabinu Kotelu Da-Donu, namješteniku zagrebačke Židovske općine u svojstvu ugovornog rabina, istekao je uzajamno potpisan ugovor kojim je, među ostalim izvorima prihoda koji proizlaze iz njegova položaja, ostvario godišnji netto prihod veći od 350.000 kuna kao i druge beneficije neuobičajene za hrvatske standarde, stoji u priopćenju Odbora za informiranje Židovske općine Zagreb (ŽOZ), koje je potpisala pročelnica Zora Dirnbach.

Podsjeća se da je ugovor obvezivao na poštivanje obiju potpisanih strana, to više što je Kotelu Da-Donu bilo poznato da je to njegov zadnji ugovor sa Židovskom općinom te da se očekuje skor povratak u Hrvatsku Luciana Prelevića, stipendista zagrebačke židovske zajednice koji se u Izraelu školuje za mogućega budućeg rabina te zajednice.

Osim toga, navodi se da je zagrebačka Židovska općina dala urediti za Kotela Da-Dona stan od 130 četvornih metara u središtu Zagrebu u kojemu stanuje već pet godina, nakon što je ustvrdio da mu je stan od stotinu četvornih metara u Savskoj ulici predaleko od radnoga mjesta.

Za oba stana, dodaje se, Kotel Da-Don nije plaćao najamninu, a odlukom Vijeća Židovske općine Zagreb osigurano mu je pravo da u stanu, bez obzira na istek ugovora, ostane sve do 31. prosinca ove godine.

Zato su, ističe se, tvrdnje Kotela Da-Dona da njega i njegovu obitelj Općina neproduživanjem ugovora izbacuje iz stana "samo dio tromjesečne klevetničke kampanje od koje se ni ovaj put Da-Don nije ogradio, izjavivši da se o njoj ne želi izjašnjavati".

Kako stoji u priopćenju, "navedeno rječito govori o vjerojatnim razlozima 'ostanka po svaku cijenu'".

Dodaje se da je stajalištem o "neizjašnjavanju", kojim se bivši glavni rabin Hrvatske i nadalje ne ograđuje od niza utuživih kleveta i laži kojima je skupina s Ivom Goldsteinom na čelu puna tri mjeseca punila novinske stranice, Da-Don i sam dao ocjenu svoga rabinskog rada. Time je, navodi se, samo potvrdio i objasnio odluku Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj kojom je od 6. rujna konačno prestao biti glavni rabin u Hrvatskoj.

"Opetovane izjave Ive Goldsteina i njegovih sljedbenika o navodnoj dvotrećinskoj većini Skupštine zagrebačke Židovske općine, koja je zatražila ostanak Da-Dona kao rabina, drastično krivotvore istinu", ističe se.

S tim u vezi navodi se da je na početku spomenute skupštine bilo 208 članova Općine, dok ih je na kraju sastanka ostalo 85, od kojih je 57 poduprlo ostanak Da-Dona kao rabina, a 28 ih je glasovalo protiv. To se dogodilo, kako stoji u priopćenju, jer je "golema većina članova, zgađena istupima Ive Goldsteina i njegove rušilačke sljedbe, napustila sjednicu".

Iako omjer 85 prema 208 svakako nije legitiman kvorum koji bi imao pravo donositi preporuke, vodstvo Općine prihvatilo je izglasanu preporuku i na Vijeću ju je još jednom razmotrilo donesenu odluku da se ne sklopi nov ugovor s Da-Donom. Taj je put dvotrećinskom većinom glasova odlučeno da se ne sklapa nov ugovor, stoji na kraju priopćenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙