FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradonačelnik Tokija pozvao Japan da "digne glavu"

TOKIO, 15. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Gradonačelnik Tokija ShintaroIshihara, desničarski populist, pozvao je u ponedjeljak Japance da"dignu glavu" u odnosu prema svojim azijskim susjedima i SjedinjenimDržavama, u povodu 60. godišnjice kapitulacije carskog Japana u II.svjetskom ratu.
TOKIO, 15. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Gradonačelnik Tokija Shintaro Ishihara, desničarski populist, pozvao je u ponedjeljak Japance da "dignu glavu" u odnosu prema svojim azijskim susjedima i Sjedinjenim Državama, u povodu 60. godišnjice kapitulacije carskog Japana u II. svjetskom ratu.

Poznat po svojim nacionalističkim stajalištima, gradonačelnik Tokija to je izjavio tijekom posjeta spomen obilježju Yasukuni, podignutom u čast 2,5 milijuna Japanaca poginulih za domovinu, među kojima je i 14 ratnih zločinaca kojima su nakon poraza 1945. sudili saveznici.

Nacionalno svetiše pohodili su deseci tisuća Japanaca, no posjet premijera Junichira Koizumija ove se godine ne očekuje.

"Mi, japanski narod, okupljeni ovdje u svetištu Yasukuni, voljeli bismo se zakleti da će Japan ponovno dignuti glavu i probuditi se", rekao je Ishihara (72) novinarima.

Upitan da komentira sporove između Japana i njegovih susjeda koji svetište povezuju s japanskom imperijalističkom prošlosti, gradonačelnik je poručio; "Neka gledaju svoja posla".

"Ne želim da Japan obnovi militarizam, no zašto Japan, koji je toliko sposoban i moćan, ne bi mogao sam uspravno stajati i pustiti susjede da trabunjaju", rekao je.

Gradonačelnik Tokija optužio je također Sjedinjene Države da "manipuliraju" s Japanom.

Među desecima tisuća Japanaca koji su posjetom hramu Yosokuni odali počast poginulima za domovinu, bila je i skupina od 47 zastupnika u parlamentu i dvojica konzervativnih ministara u vladi, te brojni stranački čelnici i drugi politički i javni djelatnici.

Među posjetiteljima je bilo i nostalgičara obučenih u uniforme carske vojske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙