FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Geldof dobio prava napasati ovce u Dublinu

DUBLIN, 7. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što mu je gradsko vijećeDublina dodijelilo počasnu titulu i povlastice "slobodnog građanina",irski roker i organizator humanitarnih akcija za pomoć zemljama trećegsvijeta, Bob Geldof mogao bi naći novo zanimanje i napasati ovce udublinskom parku.
DUBLIN, 7. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što mu je gradsko vijeće Dublina dodijelilo počasnu titulu i povlastice "slobodnog građanina", irski roker i organizator humanitarnih akcija za pomoć zemljama trećeg svijeta, Bob Geldof mogao bi naći novo zanimanje i napasati ovce u dublinskom parku.

Dublinski "slobodni građani" dobivaju pravo napasati ovce na gradskom zemljištu unutar granica grada a Geldof bi mogao slijediti primjer svojih kolega rokera iz skupine U2 koji su, nakon što su im dodijeljene iste počasti prije šest godina, u dublinski park St. Stephen's Green doveli janjad.

"Imam 14 ovaca u mojoj kući u Kentu i prebacit ću ih u Stephen's Green i ne možete mi ništa. Ovce će tamo živjeti", rekao je Geldof irskoj televiziji RTE.

U posljednjih 120 godina ovu su počast dobilo još samo 72 osobe, uključujući dobitnika Nobelove nagrade Nelsona Mandelu, i američke predsjednike Johna F. Kennedyja i Billa Clintona.

Oni kojima se dodijeli staro povijesno "pravo slobode u Dublinu" mogu glasovati na gradskim i parlamentarnim izborima i kroz gradska vrata u Dublin mogu unositi robu bez plaćanja carina. Također moraju biti spremni braniti grad od napada te mogu biti pozvani u gradske milicije čemu se moraju odmah odazvati.

Zakon o "pravu slobode u Dublinu" donesen je 1454. godine i određuje da svaki trgovac koji uživa tu slobodu mora imati žičani oklop, luk, kacigu i vlastiti mač, dok su "slobodnjaci" iz ostalih cehova morali imati luk, strijele i mač.

Geldof će tu počast primiti zajedno s irskim olimpijskim junakom Ronniejem Delaneyem, koji je na Olimpijskim igrama u Melbournu 1956. godine osvojio posljednje irsko zlatno odličje u atletici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙