FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filmski festival u Torontu: 335 filmova od čega 109 premijera

TORONTO, 8. rujna 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni festival u Torontu,koji ove godine slavi 30. obljetnicu, počinje u četvrtak navečer, s335 kratkometražnih i igranih filmova iz 52 zemlje na programu, međukojima 109 premijera.
TORONTO, 8. rujna 2005. (Hina/AFP) - Međunarodni festival u Torontu, koji ove godine slavi 30. obljetnicu, počinje u četvrtak navečer, s 335 kratkometražnih i igranih filmova iz 52 zemlje na programu, među kojima 109 premijera.

Organizatori očekuju da će u deset festivalskih dana projekcije posjetiti približno 300 tisuća gledatelja.

"Sve veći broj filmaša odlučuje svoj film premijerno pokazati ovdje", kazao je Noah Cowan, jedan od sudirektora događaja, predstavljajući program.

Ove će godine Kina biti prisutna s najviše filmova - devet, obilježavajući sto godina kineske kinematografije i 35. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Kanade i Pekinga.

Otvaranje festivala, koji se održava od 8. do 17. rujna, poklapa se s dolaskom kineskog predsjednika Hua Jintaoa u prvi službeni posjet Kanadi.

U Torontu očekuju dolazak međunarodnih zvijezda Anthonyja Hopkinsa, Morgana Freemana, Jamesa Gandolfinija, Kevina Bacona i Natalie Portman.

Festival otvara projekcija filma "Water", redateljice indijskog podrijetla Deepe Mehte, koji je izazvao žestoke prosvjede kad ga je počela snimati u Indiji prije pet godina.

Nestrpljivo se očekuje premijera "Revolvera" britanskog redatelja Guyja Ritchieja koji istražuje svijet organizirana kriminala.

Redatelj Martin Scorsese odabrao je također Toronto za prvu javnu projekciju željno iščekivanog dokumentarca "No Direction Home: Bob Dylan", koji pripovijeda o životu folk legende, od njegovih početaka na američkom srednjem zapadu do uspona na svjetske pozornice.

Premijerno će se na sjevernoameričkom kontinentu prikazati i "06/05: The Sixth of May", posmrtno djelo Nizozemca Thea Van Gogha, ubijenog 2. studenoga 2004. godine.

Na festivalu će se prikazati i najnovija ostvarenja Larsa von Triera, Amosa Gitaija, Emira Kusturice i Stevena Soderbergha.

Festival završava 17. rujna sjevernoameričkom premijerom "Edisona" Davida Burkea s Kevinom Spaceyjem, Morganom Freemanom i Justinom Timberlakeom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙