FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski povijesni spektakl otvara 62. filmski festival u Veneciji

VENECIJA, 31. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Povijesni spektakl "SevenSwords" hongkonškog redatelja Tsuija Harka, specijaliziranog zafilmove s borilačkim vještinama, u srijedu navečer otvara 62.međunarodni filmski festival u Veneciji, koji je ove godine obilježeniznimnim mjerama sigurnosti zbog mogućeg terorističkog napada.
VENECIJA, 31. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Povijesni spektakl "Seven Swords" hongkonškog redatelja Tsuija Harka, specijaliziranog za filmove s borilačkim vještinama, u srijedu navečer otvara 62. međunarodni filmski festival u Veneciji, koji je ove godine obilježen iznimnim mjerama sigurnosti zbog mogućeg terorističkog napada.

Direktor Mostre Marco Mueller i sam je priznao da festival predstavlja "prirodnu metu s obzirom na broj prisutnih zvijezda". Policajci, pozornici i ronioci mobilizirani su kako bi osigurali maksimalnu zaštitu.

Zvijezde svjetskog filma čini se nisu ozbiljno shvatile prijetnju: George Clooney, Gwyneth Paltrow, Isabelle Huppert i Juliette Binoche samo su neki od slavnih glumaca koji će prisustvovati festivalu.

Ukupno 19 filmova natjecat će se do 10. rujna za uglednog Zlatnog lava.

Afrika i Latinska Amerika gotovo uopće nisu zastupljene u konkurenciji dok Europu predstavlja 12 filmova.

SAD ima pet filmova, među kojima jedan u režiji Georgea Clooneyja ("Goodnight ang good luck") u kojemu i sam glumi pored Roberta Downeyja Jr.-a, te "Braća Grimm" Terryja Gilliama s Mattom Damonom i Heathom Ledgerom, prisutnim u tri filma.

Aziju zastupaju dva filma.

Kina, međutim, ima čast otvoriti festival sa "Seven Swords" Tsuija Harka, koji se prikazuje izvan konkurencije za nagrade. Ta povijesno-patriotska drama, radnje smještene u Kinu XVII. stoljeća, pripovijeda o sedam učitelja koji se bore protiv dekreta koji zabranjuje borilačke vještine.

Žirijem predsjedava talijanski scenograf Dante Ferretti (dobitnik Oscara za Scorsesejeva "Avijatičara").

Na Mostri kao najstarijem filmskom festivalu utemeljenom 1932. godine, počasnog Zlatnog lava dobit će japanski redatelj Hayao Miyazaki, veliki majstor animiranog filma, te talijanska glumica Stefania Sandrelli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙